dkv-spojujeme

Stavební povolení na opravu D1 napadli majitelé reklam, hrozí další zpozdění

Modernizace D1. Foto: Ministerstvo dopravyModernizace D1. Foto: Ministerstvo dopravy

Modernizace dalšího úseku D1 může nabrat opět zpoždění. Ministerstvo dopravy se musí vypořádat s dvěma rozklady proti stavebnímu povolení na modernizaci

Modernizace dalšího úseku D1 může nabrat opět zpoždění. Ministerstvo dopravy se musí vypořádat s dvěma rozklady proti stavebnímu povolení na modernizaci dálnice D1 v úseku číslo 7 mezi Souticemi a Loktem. Proti povolení je obec Hulice a také společnost Czech Outdoor, které patří billboardy podél dálnice. 

Firma patřící pod skupinu BigBoard v rozkladu napadá fakt, že ministerstvo dopravy při vydávání stavebního povolení nepřihlédlo k námitkám firmy, která se domnívá, že je modernizací zasaženo její právo. Jde o společnost, která od loňského září oblepila velkou část svých billboardů českými vlajkami a ignoruje povinnost reklamní zařízení odstranit.

Czech Outdoor v rozkladu uvádí, že modernizace D1 znemožní řádné užívání, kvůli čemuž bude dotčeno jeho vlastnické právo. „Účastník řízení rovněž požádal, aby s ním byl záměr projednán za účelem nalezení vzájemné domluvy a uzavření dohody, kde bude vykompenzován dopad navrhované úpravy na společnost,“ uvedl Czech Outdoor v návrhu. 

V rozkladu současně napadá Ředitelství silnic a dálnic. „Ministerstvo neověřilo skutkový stav, když se spokojilo s neprokázaným a nepravdivým tvrzením ŘSD, že nájemní vztah mezi ŘSD a účastníkem řízení byl řádně ukončen,“ uvedl Czech Outdoor. Podle firmy je smlouva nadále účinná a platná. 

Reakci ministerstva dopravy a Ředitelství silnic a dálnic zjišťujeme. 

Jaké námitky proti stavebnímu povolení podala Obec Hulice není jasné, na úřední desce visí pouze informace o tom, že konkrétní připomínky dodá později. 

Nejde o první úsek, který se snaží majitelé billboardů napadnout. Firma se snaží dostat i do řízení o stavební povolení na úsek 23 mezi Devíti Kříži a Ostrovačicemi. Ministerstvo dopravy už rozhodlo, že není účastníkem řízení. 

BigBoard není jediným hráčem na trhu venkovní reklamy, kdo se snaží dostat do stavebního řízení. Ministerstvo dopravy dnes zveřejnilo usnesení, v kterém oznámilo odmítnutí přistoupení další firmy do stavebního řízení na jiném úseku. Konkrétně jde o snahu společnosti A.C.E. Media stát se účastníkem řízení u povolování protihlukových stěn na úseku 12. 

Až dosud napadaly modernizaci D1 hlavně Děti Země. Rozkladové řízení většinou stavbu zpozdí zhruba o rok, ukazují zkušenosti z jiných úseků.

Tagy BigBoard Czech Outdoor D1 modernizace Ministerstvo dopravy Ředitelství silnic a dálnic úsek 7 Soutice - Loket
11 komentářů