Další zdržení pro D1 u Přerova. Na popud Dětí Země se stavební řízení přesune do Olomouce

Nová část I/55 s mostem přes koridor na průtahu Přerovem. Pramen: ŘSDNová část I/55 s mostem přes koridor na průtahu Přerovem. Pramen: ŘSD

Přesun stavebního řízení z Přerova do Olomouce znamená další měsíce navíc v povolování posledního úseku D1.

Povolování posledního úseku dálnice D1 kolem Přerova má další problém. Krajský úřad Olomouckého kraje rozhodl, že stavební povolení pro některé menší objekty související s touto stavbou nesmí řešit přerovský magistrát, ale krajský úřad. Stalo se tak na popud Dětí Země.

Vyplývá to z usnesení zveřejněného na krajské úřední desce. Ze čtyř řízení vedených u přerovského magistrátu jsou vyloučeni všichni relevantní pracovníci včetně tajemníka a primátora. Řízení tak bude probíhat na stavebním úřadě olomouckého magistrátu.

„Bývalý primátor Přerova Vladimír Puchalský od září 2017 opakovaně do sdělovacích prostředků uváděl údaje o průběhu přípravy dálnice D0136 a nutnosti vše urychlit (čímž preferuje politické a nátlakové vlivy před zákonností, kterou bagatelizuje, včetně těch, pro které je zásadní) a o zákonných aktivitách Dětí Země, které hrubým způsobem dehonestoval. Je tedy nepochybné, že vedení města mělo a stále i má obrovský zájem na vydání rozhodnutí i bez ohledu na jeho zákonnost,“ napsaly Děti Země do svého podání, v kterém požadovaly přesun řízení jinam.

V povolování dálnice D1 jde o další komplikaci, zejména časovou. Přesun celé agendy a seznámení se se spisem na olomouckém stavebním úřadu znamená další měsíce navíc.

Systémová podjatost je novým strašákem pro investory při povolování staveb. Další část Pražského okruhu například kvůli údajné podjatosti Prahy přesunulo ministerstvo pro místní rozvoj do Jihočeského kraje, stejně tak letos na jaře přišly Kralupy nad Vltavou o možnost rozhodování o novém obchvatu města.

Tagy D1 Děti Země Přerov Říkovice - Přerov
152 komentářů