Další vypnutí motoru Airbusu A220 za letu. Letadlo airBaltic muselo nouzově přistát

Stý Airbus A220-300 odlétá z Mirabelu. Foto: AirbusStý Airbus A220-300 odlétá z Mirabelu. Foto: Airbus

Piloti společnosti airBaltic při letu z Rigy do Malagy museli dnes neplánovaně přistát ve francouzském Bordeaux. Důvodem byla závada na

Piloti společnosti airBaltic při letu z Rigy do Malagy museli dnes neplánovaně přistát ve francouzském Bordeaux. Důvodem byla závada na levém motoru. Jde o několikátý problém s motory Pratt & Whitney u Airbusu A220. Kvůli těmto potížím loni například Swiss na několik dní všechna letadla tohoto typu odstavil.

Na nouzové přistání upozornil na twitteru Flightradar24.com, airBaltic rychle reagovaly prohlášením, v kterém vysvětlily důvody nouzového přistání. „Je standardní procedurou v takové chvíli přistát na nejbližším vhodném letišti,“ uvedla firma na twitteru. Pro cestující poslal dopravce náhradní stroj.

Jde o téměř nové letadlo, registrace YL-AAU, které airBaltic převzaly loni na konci roku jako stý vyrobený stroj této řady.

Událost řeší i francouzský úřad pro bezpečnost v letectví (BEA). Ten loni hledal úlomky z motoru A220 společnosti Swiss, které ztratil během letu. Swiss poté odstavil na několik dní letadla kvůli inspekci.

V případě Swiss se problém týkal motorů Pratt & Whitney PW1524G, airBaltic létá s mírně odlišnou verzí PW1500G. Lotyšský dopravce ale loni přiznal, že v prvních letech provozu měl s těmito motory velké problémy a firma během dvou let musela vyměnit padesát motorů.

Tagy A220 A220-300 airBaltic let na jeden motor Top
70 komentářů