Další velká státní zakázka pro Škodu Auto. Dodá Kodiaqy za více než miliardu, levnější Hyundai odstoupilo

Autem roku 2017 v ČR se stala Škoda Kodiaq. Foto: Škoda AutoAutem roku 2017 v ČR se stala Škoda Kodiaq. Foto: Škoda Auto

(aktualizováno 13:30) Škoda Auto získala další velkou zakázku od státu. Státním organizacím spadajícím pod ministerstvo vnitra může dodat během tří

(aktualizováno 13:30) Škoda Auto získala další velkou zakázku od státu. Státním organizacím spadajícím pod ministerstvo vnitra může dodat během tří let nová vozidla Škoda Kodiaq v hodnotě až 1,163 miliardy korun. Celkem má jít o dodání až 1853 vozidel.

Vyplývá to ze smlouvy zveřejněné v registru smluv. Ministerstvo vnitra ji později stáhlo, smlouvu si můžete stáhnout zde. (redakce děkuje Hlídači státu). Škoda Auto v soutěži porazila Hyundai, které nabídlo nižší cenu, ale nakonec si svoji nabídku rozmyslelo. Rámcová smlouva nezavazuje stát k odebrání všech vozidel.

Půjde o auta v běžném komerčním provedení, získat je mohou například krajská policejní ředitelství, Hasičský záchranný sbor, Policejní akademie či archivy. V seznamu je celkem 61 organizací, pro které ministerstvo vnitra tuto smlouvu vysoutěžilo.

Podle údajů ve smlouvě půjde o vozidla Škoda Kodiaq ve výbavě Ambition TOP v různých motorizacích, vždy s pohonem všech čtyř kol a dvoulitrovým motorem. Ceny za jednotlivé typy vozidel jsou ve smlouvě anonymizovány. V průměru činí cena jednoho vozu 477 tisíc Kč bez DPH.

Stát v soutěži poptával celkem 1853 vozidel různých pohonů a stupně výbav, jako strop určil hodnotu 1,163 miliardy korun bez DPH. Škoda Auto nabídla za tento balík cenu 885 milionů korun, může tak dodat státu v případě jeho zájmu více vozidel.

Ministerstvo vnitra nevybralo ale nejlevnější nabídku. Společnost Hyundai Motor Czech nabídla cenu výrazně nižší: 775 milionů korun. Podle písemné zprávy odstoupilo Hyundai od podpisu smlouvy. „Účastník jakožto vybraný dodavatel nesplnil povinnost podle § 124 odst. 1 zákona (odstoupil od podpisu rámcové dohody), tudíž byl podle § 124 odst. 2 zákona ze zadávacího řízení vyloučen,“ uvádí zpráva.

Mluvčí Hyundai Motor Czech Jan Pohorský vysvětluje odstoupení tím, že smlouva byla na tři roky a ke konci letošního roku má dojít ke generační obměně modelu Tucson, který firma do soutěže nabídla. „Kvůli tomu nebudou k dispozici dieselové motory ve specifikacích, které Ministerstvo vnitra v zadávacím řízení požadovalo. Po dohodě s Ministerstvem vnitra jsme se proto rozhodli od státní zakázky odstoupit. Dieselové motory nové generace modelu Tucson budou orientovány především na splnění emisních cílů Co2 a požadované parametry motorizací bude nová generace modelu Tucson schopna splnit pouze v hybridních specifikacích, které však nejsou předmětem výběrového řízení,“ vysvětlil Pohorský.

(aktualizováno o vyjádření Hyundai ve 13:30) 

Tagy Hyundai Motor Czech Ministerstvo vnitra Škoda Auto Top
32 komentářů