Další rok zpoždění. Rychlejší železnice do Mladé Boleslavi se začne stavět nejdříve v roce 2030

Železniční stanice Mladá Boleslav město. Foto. Jan Sůra / Zdopravy.czŽelezniční stanice Mladá Boleslav město. Foto. Jan Sůra / Zdopravy.cz

Stavba má zkrátit jízdní dobu z Prahy do Mladé Boleslavi na 45 minut.

Správa železnic posunula o další rok termín, kdy začne stavět jednu z klíčových částí budoucí rychlejší železnice do Mladé Boleslavi. Po více než deseti měsících od zahájení soutěže se organizaci podařilo vybrat projektanta.

Zatímco ještě loni při vypsání soutěže na projektanta spojky uváděla Správa železnic rok zahájení stavby 2029, nyní při vyhlášení vítěze oznámila termín 2030. Vítězem soutěže na zpracování projektové dokumentace se stala společnost AFRY CZ s cenou 117,9 milionu korun.

Dvoukolejná elektrifikovaná Všejanská spojka je jednou z klíčových staveb projektu zrychlení železničního spojení mezi Prahou, Mladou Boleslaví a Libercem. Umožní zavedení přímých vlaků z Prahy do Mladé Boleslavi přes Milovice. Propojí přes bývalý vojenský prostor trať z Lysé nad Labem do Milovic s tratí Nymburk – Mladá Boleslav. K napojení dojde v Čachovicích.

Trasa Všejanské spojky. Foto: Správa železnic

V Lysé nad Labem se do tratě zapojí pomocí mimoúrovňového přesmyku a následně bude v nové stopě pokračovat do Milovic. Ty protne v prostoru stávající stanice Milovice (současná jednokolejná trať bude zrušena). Následně se trať stáčí východním směrem a přes novou stanici Milovice-Boží dar a zastávku Vanovice se zapojí do jižního zhlaví stanice Čachovice. Cílovým stavem je jízdní doba 45 minut z centra Prahy do centra Mladé Boleslavi. Vlaky mají jezdit rychlostí až 200 km/h.

Nejde o první zpoždění, ještě v roce 2020 Správa železnic uváděla termín zahájení v roce 2027. Tehdy také uváděla podstatně jiné náklady: 4,8 miliardy korun, nyní 9,5 miliardy korun.

Součástí zrychlení trati do Mladé Boleslavi je i stavba Bezděčínské spojky. U té nyní řeší Správa železnic požadavek náměstka primátora Mladé Boleslavi na zpomalení.

Maximum 80 km/h. Náměstek primátora Mladé Boleslavi požaduje pomalejší novou železnici do Prahy

Proti stavbě vznikla již v roce 2021 petice. Průběh projednávání ukázal, že ministerstvo dopravy tehdy značně zanedbalo komunikaci s odpůrci.

Tagy AFRY CZ Praha - Mladá Boleslav Správa železnic Všejanská spojka Všejany
57 komentářů