Další nádraží prokoukla, naposledy v Turnově. Tempo oprav má zrychlit

Opravné nádraží v Turnově. Autor: SŽDCOpravné nádraží v Turnově. Autor: SŽDC

Správa železniční dopravní cesty ukončila v posledních týdnech opravy dalších několika nádražních budov. K nejnákladnějším patřila druhá etapa oprav turnovského

Správa železniční dopravní cesty ukončila v posledních týdnech opravy dalších několika nádražních budov. K nejnákladnějším patřila druhá etapa oprav turnovského nádraží, kde začala cestujícím před několika dny sloužit rekonstruovaná výpravní budova. Zároveň zde otevřela novou pobočku Česká pošta. „Navazující druhá etapa řešila komplexní opravu vnitřních i vnějších prostor. Ve spolupráci s novými nájemci – Českou poštou a městskou knihovnou – byla zpracována změna projektu během stavby a prostory byly uzpůsobeny jejich požadavkům,“ náměstek generálního ředitele SŽDC pro správu majetku Tomáš Drmola. Opravy si vyžádaly 30 milionů.

Opravné nádraží v Turnově. Autor: SŽDC

Opravné nádraží v Turnově.
Autor: SŽDC

V obnovené kráse se zaskvělo i režné zdivo nádražní budovy v Grygově nedaleko Olomouce. Více než tři měsíce trvající stavební práce zahrnovaly opravu exteriéru památkově chráněného objektu i obnovu jeho interiérů. Celková investice dosáhla částky téměř 3,4 milionu korun. V Grygově se nájemce kancelářských prostor v budově stále hledá.

Opravné nádraží v Grygově. Autor: SŽDC

Opravné nádraží v Grygově.
Autor: SŽDC

Moderní podobu získalo v uplynulých měsících i nádraží v Modřicích, které je důležitým přestupním uzlem integrované dopravy Jihomoravského kraje. Stavební práce za přibližně 5,5 milionu korun začaly v říjnu loňského roku a trvaly do konce letošních prázdnin.

SŽDC chce přitom tempo oprav nádražních budov, které převzala od Českých drah v roce 2016, ještě zvýšit. „V letošním roce se zahájí opravy či rekonstrukce zhruba 50 výpravních budov, příští rok přes 60. Jedná se o větší akce – opravy a celkové modernizace,“ sdělila mluvčí Kateřina Šubová.

PŘEDPOKLÁDANÉ STAVEBNÍ NÁKLADY na opravy a rekonstrukce nádražních budov (pramen SŽDC)

Plán

2019

 

2020 2021 2022 2023 2024
Celkem (mil. Kč) 1 242,3 2 256,4 2 148,0 1 751,1 1 586,2 1 304,5

Příklady nádraží určených k rekonstrukci (zahájení):

2018

Praha-Smíchov
Hradec Králové hlavní nádraží
Kolín
Bohumín
Hanušovice
Semily
Šternberk
Nový Bydžov
Přerov
Přibyslav
Huštěnovice
Ostrov nad Oslavou
Frýdek-Místek
Doudleby nad Orlicí
Hlubočky
Valšov

2019

Praha hlavní nádraží (Fantova budova)
Beroun
Ostrava-Vítkovice
Havířov
Opava západ
Plzeň-Jižní Předměstí
Tachov
Veselí nad Lužnicí
Bílina
Velké Meziříčí
Křižanov
Přelouč
Písek
Planá u Mariánských Lázní
Hrušovany nad Jevišovkou
Sokolnice-Telnice

Tagy nádraží oprava SŽDC
23 komentářů