Další lowcost škrtá lety přes Atlantik. WOW Air zruší tři linky do USA

Airbus A321 společnosti Wow Air. Foto: Wow AirAirbus A321 společnosti Wow Air. Foto: Wow Air

Islandská společnost WOW Air je další nízkonákladovou společností, která brzdí se svými lety úzkotrupými letadly do USA. Jen pár týdnů

Islandská společnost WOW Air je další nízkonákladovou společností, která brzdí se svými lety úzkotrupými letadly do USA.

Jen pár týdnů poté, co Norwegian seškrtal lety ze Skotska a Severního Irska na východní americké pobřeží, oznámil WOW Air škrty tří linek do měst amerického Středozápadu.

K rušení dochází přitom jen pár měsíců po jejich startu. Firma oznámila konec linky z Reykjavíku do St. Louis od 6. ledna, ještě dříve na konci října zruší lety do Cincinnati a Clevelandu. Do všech tří měst létá WOW Air čtyřikrát týdně s Airbusy A321. Let z Islandu trvá mezi šesti až sedmi hodinami.

WOW Air je vedle Norwegian další aerolinkou, která se snaží narušit hegemonii klasických dopravců na transatlantických letech. Částečně se jim daří: nedávno zveřejněné statistiky ukázaly, že Norwegian je v New Yorku už největším zahraničním dopravcem.

Nástup těchto dopravců vedl především k poklesu cen letenek, často v akcích nabízí ceny kolem sta dolarů za jednu cestu. Zejména na menších amerických letištích tyto dopravce vítali, protože šlo často o jediné přímé spojení s Evropou. Například v St. Louis nelétaly přímé spoje do Evropy od roku 2003.

St. Louis pro nás bylo výsledky zklamáním, obsazenost nedosahala úrovně, jakou jsme plánovali a jaká je běžná v naší síti,“ řekla USA Today mluvčí WOW Air Svana Friðriksdóttir. Redukce může souviset i s rostoucí cenou ropy.

Podle serveru Routes Online má příští rok dojít i k omezení provozu na lince do San Francisca, naopak přidá kapacitu na linku na Newark. Zvýší také počet letů mezi Berlínem a Reykjavíkem, právě tato linka je nejblíže pro české zákazníky.

WOW Air vstupuje nově i na trh dálkových letů do Asie, od prosince začne létat do Dillí. Oproti původním předpokladům bude létat od května místo třikrát týdně pět dní v týdnu.

Tagy rušení letů přes Atlantik transatlantické lety wow air
2 komentáře