Další krok pro rychlejší vlaky mezi Libercem a Prahou. Kraj aktualizuje důležitý dokument

Nádraží v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czNádraží v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Nejzásadněji se promění úsek Hodkovice nad Mohelkou – Liberec, kde by měla trať vést poděl silnice I/35.

Liberecký kraj schválil třetí aktualizaci zásad územního rozvoje (ZÚR), která už zanese do jednoho z hlavních rozvojových dokumentů kraje trasu budoucí nové trati z Prahy do Liberce a dál na hranice s Polskem. Dosud nemohl tuto trasu v ZÚR vymezit, protože nebylo jasné, jakou variantu stát pro novou železnici vybere.

Návrh třetí aktualizace schválili včera krajští radní. Ke schválení došlo poté, co centrální komise ministerstva dopravy letos schválila studii proveditelnosti na novou trasu.

Detailně: Tři nové tunely, 200 km/h a částečně jednokolejka. Jak se má změnit cestování mezi Prahou a Libercem

V rámci aktualizace není potřeba vymezovat zcela nový koridor pro železnici Praha – Liberec – hranice České republiky/Polska. „Upravíme pouze stávajících koridory v některých místech. Jedná se o drobné změny na hranicích obce Přepeře a města Turnov a o poněkud podstatnější zásahy v Příšovicích a Svijanech. Nejzásadněji se promění úsek Hodkovice nad Mohelkou – Liberec, kde by měla trať vést poděl silnice I/35,“ upřesnil Jiří Ulvr, člen rady kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje, evropských projektů, územního plánování a rozvoje venkova.

Jednodušší schvalování

Kraj o zrychlení železnice mezi Libercem a Prahou dlouhodobě usiluje. Schválení předcházelo osmnáct studií. Ani nyní nejde příprava nové trati zásadním tempem. Vybraná varianta počítá s jízdní dobou 69 minut. Vlaky by v některých úsecích měly dosáhnout až dvousetkilometrové rychlosti.

Pomalá cesta k rychlejší železnici do Liberce. Projektuje se jen pár kilometrů

Jsem za to upřímně rád, jelikož železniční spojení mezi Libercem a hlavním městem České republiky je nyní stejné jako v roce 1938. Doba jízdy ani zdaleka neodpovídá současným nárokům na moderní železniční propojení regionů. Nově zpracovaná studie proveditelnosti na úsek Mladá Boleslav – Liberec – státní hranice má ambici tento nevyhovující stav změnit,“ řekl hejtman Martin Půta.

Návrh aktualizace projednaly i orgány ochrany přírody a krajiny, které vyloučily její významný vliv na soustavu chráněných území Natura 2000. Projekt není potřeba podle stanoviska ministerstva životního prostředí posuzovat z hlediska jeho vlivu na životní prostředí (tzv. vyhodnocení SEA). „To nám výrazně ulehčí práci. Nemusíme totiž na základě stanovisek ministerstva životního prostředí pořizovat komplexní dokumentaci a celý proces bude jednodušší,“ podotkl Ulvr.

Tagy Liberecký kraj Praha - Liberec Správa železnic Zásady územního rozvoje železniční spojení Praha - Liberec
69 komentářů