Další autobusy na plyn? Liberec kvůli současné situaci zrušil soutěž na 15 nových vozidel

Autobus Solaris Urbino 18 v zastávce Zelené Údolí v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czAutobus Solaris Urbino 18 v zastávce Zelené Údolí v Liberci. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Ceny CNG jsou oproti loňskému roku výrazně vyšší.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) zrušil soutěž na dodávku až patnácti nových autobusů na stlačený zemní plyn. Jedním z důvodů jsou i stávající ceny plynu.

Vyplývá to z informací na profilu zadavatele. Dopravce zrušení vysvětluje „důvody hodné zvláštního zřetele“. „Vzhledem k aktuální dramatické situaci na trhu s CNG jsme nuceni znovu přehodnotit harmonogram obměny vozového parku,“ řekl předseda představenstva DPMLJ Michal Zděnek. Zatímco ještě loni stál kilogram stlačeného zemního plynu (CNG) pod 30 Kč, aktuálně se ceny pohybují kolem 50 Kč.

DPMLJ v soutěži požadoval autobusy do 19 metrů s kapacitou nejméně 120 cestujících. Měly být klimatizované, vybavené kamerovým systémem, zařízením na počítání cestujících, USB zásuvkami, LED osvětlením a uzavřenou kabinou řidiče.

Liberec kloubové autobusy dlouho opomíjel, ke změně došlo po ukončení spolupráce s Busline. DPMLJ si koupil některá ojetá vozidla a v září 2020 pak deset nových autobusů Solaris Urbino 18. Důvodem nákupu kloubových autobusů je i nedostatek řidičů.

Nové autobusy měly rovněž nahradit flotilu dosluhujících ojetých kloubových autobusů, které DPMLJ v minulých letech nakupoval hlavně na výluky. Aktuálně má DPMLJ šest vozů Mercedes Benz ze Schwerinu, pět autobusů Solaris Urbino z Plzně a čtyři z Olomouce. Jejich průměrné stáří je šestnáct let.

Tagy cng Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ
12 komentářů