Do Liberce dorazily první Solarisy v historii. DPMLJ má nové autobusy po třech letech

Nový autobus Solaris Urbino 18 pro Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Foto: DPMLJNový autobus Solaris Urbino 18 pro Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Foto: DPMLJ

Autobusy nasadí dopravní podnik na nejvytíženější linky.

Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) převzal první z deseti nových kloubových autobusů Solaris Urbino 18 s pohonem na zemní plyn. Do provozu s cestujícími by se měly dostat do konce měsíce.

Převzetí prvního vozidla oznámil DPMLJ na svém facebookovém profilu. Od nákupu autobusů Iveco Urbanway v roce 2017 jde o první nové autobusy, které DPMLJ za poslední tři roky koupil. Kvůli nedostatku peněz firma koupila ojetá vozidla, například z německého Schwerinu či z Prahy nebo Zlína.

Za deset vozů zaplatí městská firma 79,75 milionů korun. DPMLJ počítá s financováním velké části nákupu z evropských dotací. Solaris byl v soutěži jediným zájemcem.

Nové autobusy by měly jít na nejvytíženější linky, tedy například 12 do Rochlice a Pavlovic nebo na spoje do průmyslové zóny.

V případě Solarisu jde o úplně první dodávku pro DPMLJ. Podle provozně-technického ředitele má výrobce dodat do konce září všech deset objednaných autobusů. „Do běžného provozu je zařadíme do konce měsíce,“ dodal Lavička.

Cestující v Liberci čeká ještě další modernizace flotily v příštích měsících: do konce března 2021 se v ulicích objeví dvanáct nových autobusů SOR NS 12.

Nový autobus Solaris Urbino 18 pro Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Foto: DPMLJNový autobus Solaris Urbino 18 pro Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Foto: DPMLJNový autobus Solaris Urbino 18 pro Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Foto: DPMLJNový autobus Solaris Urbino 18 pro Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Foto: DPMLJNový autobus Solaris Urbino 18 pro Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Foto: DPMLJ
Tagy Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou DPMLJ liberec Solaris Solaris Urbino 18
56 komentářů