Další aerolinky na prodej? Thomas Cook zvažuje, že se zbaví své letecké divize

Boeing 767 společnosti Condor patřící pod skupinu Thomas Cook. Foto. Thomas CookBoeing 767 společnosti Condor patřící pod skupinu Thomas Cook. Foto. Thomas Cook

Evropské letectví čeká krátce po krachu německé společnosti Germania zřejmě další konsolidace. Jedna z největších firem v byznysu cestovního ruchu

Evropské letectví čeká krátce po krachu německé společnosti Germania zřejmě další konsolidace. Jedna z největších firem v byznysu cestovního ruchu v Evropě, společnost Thomas Cook, oznámila možný prodej svých aerolinek.

Důvodem jsou špatné výsledky celé skupiny za loňský rok, které firma vysvětluje především vlnou veder ve Velké Británii a vyššími cenami na Kanárských ostrovech. To vedlo k tomu, že velká část britských zákazníků neletěla na dovolenou, ale trávila ji ve své vlasti.

Potřebujeme větší finanční flexibilitu a zvýšení zdrojů, abychom mohli investovat do vlastních hotelů či digitalizace našich prodejních kanálů. Proto jsem se rozhodli prověřit možný prodej našich aerolinek,“ uvedla firma v prohlášení pro investory.

Thomas Cook má v letecké divizi celkem čtyři aerolinky: kromě britských Thomas Cook Airlines, které jsou největší, ještě také německý Condor, Thomas Cook Balearics a Thomas Cook Scandinavia. Celkem pod Thomas Cook patří provoz 103 letadel, čtvrtina z nich jsou dálkové stroje. Letecká divize je zisková, loni přepravila přes 20 milionů cestujících. Firmě se daří zvyšovat podíl zákazníků, kteří nejsou přímo klienty cestovek patřících pod Thomas Cook.

Podle agentury Reuters už Thomas Cook vybral banky, které budou firmě s prodejem radit.  Má jít o Credit Suisse, Morgan Stanley a Bank of America Merrill Lynch.

Na trhu se spekuluje hlavně o zájmu Lufthansy, která by tím zlikvidovala další svoji konkurenci v Německu (Condor) a současně posílila své postavení na dalších evropských trzích. Nedá se ale očekávat, že jediný investor převezme celé aerolinky, spíše půjde o prodej po částech. Cenné mohou být i sloty na některých letištích. Od zájmu může odradit i relativně vysoké stáří flotily. Průměrný věk letadel je podle serveru Airfleets.net 11,3 roku.

Tagy Thomas Cook Airlines
2 komentáře