Operace Matterhorn. Velká Británie se připravuje na hrozící kolaps Thomas Cook

Boeing 767 společnosti Condor patřící pod skupinu Thomas Cook. Foto. Thomas CookBoeing 767 společnosti Condor patřící pod skupinu Thomas Cook. Foto. Thomas Cook

Jedna z nejstarších a největších cestovních kanceláří na světě je na hraně bankrotu. Společnost Thomas Cook, pod kterou patří i

Jedna z nejstarších a největších cestovních kanceláří na světě je na hraně bankrotu. Společnost Thomas Cook, pod kterou patří i několik leteckých společností, potřebuje pro svoji záchranu urychleně sehnat 200 milionů liber. Zpráva přišla pár týdnů poté, co do firmy vstoupili čínští investoři. Banky ale chtějí větší záruky.

Cestovka založená přes 178 lety je v problémech několik let, letos její potíže eskalovaly po velmi špatné loňské sezóně. Firma na konci srpna oznámila, že podle krizového plánu cestovku zachrání čínská společnost Fosun, která do firmy napumpuje 450 milionů liber. Zbytek měli poskytnout stávající věřitelé. Jejich plán ale teď zadrhl.  Podle plánu se měla firma rozdělit na cestovku a aerolinky, Fosun by získal majoritu v cestovce, věřitelé v letecké společnosti.

Agentura Reuters  v pátek uvedla s odvoláním na své zdroje, že hlavní věřitelé – Royal Bank of Scotland a Lloyds – hrozí odstoupením od původním dohody. Nevěří totiž, že peníze navržené v restrukturalizačním plánu budou stačit.  Svoji podporu proto podmínily tím, že si Thomas Cook seženě dalších 200 milionů liber financování.

Podle Financial Times už Thomas Cook žádá o pomoc britskou vládu. Ve hře je aktuálně pobyt a návrat zhruba půl milionů lidí po celé Evropě, zejména pak občanů Velké Británie, Německa a skandinávských zemí. Pokud cestovka zkrachuje, čeká je velmi složitý návrat z dovolené.

Jen britské úřady odhadují náklady na repatriaci zhruba 150 tisíc občanů Velké Británie na 600 milionů liber, v této částce jsou zahrnuty veškeré výdaje kryté z povinného pojištění cestovek ATOL včetně nákladů na ubytování.. Britský úřad civilního letectví proto podle tamějších médií už chystá akci s názvem Operace Matterhorn, která řeší pronájem letadel pro mimořádné lety pro návrat cestujících. Ve Velké Británii předloni podobně zachraňovali klienty zkrachovalé letecké společnosti Monarch.

Akcie Thomas Cook během pátku spadly na historické minimum, prodávaly se za dvě pence.

Tagy Condor Thomas Cook Thomas Cook Airlines
12 komentářů