Další aerolinka vrátí A380 z pouště zpět do provozu. Qantas je nasadí od dubna

Airbus A380 společnosti Qantas. Foto: AirbusAirbus A380 společnosti Qantas. Foto: Airbus

Dopravce obnoví řadu dálkových linek dříve, než původně plánoval.

Australská společnost Qantas je dalším dopravcem, která po více než roce a půl opráší své odstavené Airbusy A380 a nasadí je opět do provozu. Firma dnes ve velmi optimistické tiskové zprávě oznámila urychlení návratu dálkových linek včetně dřívějšího nasazení A380 do provozu.

Důvodem je nárůst poptávky po plánovaném ukončení velkých cestovních omezení ve všech státech Australského společenství. Země se otevře po roce a půl zahraničním návštěvníkům, kteří budou očkováni proti Covid-19.

Qantas povolal zpět do práce s nástupem v prosinci všechny zaměstnance, kteří byli dosud doma kvůli tomu, že se nelétalo. Jde o zhruba 11 tisíc lidí, tedy polovina všech zaměstnanců. Původně přitom aerolinka očekávala návrat všech lidí do práce až příští červen.

Australský dopravce původně plánoval návrat prvních A380 do flotily až v polovině příštího roku. Dosud jsou letadla umístěna v Kalifornii v Mohavské poušti. Qantas oznámil, že kvůli velké poptávce posune návrat největších osobních letadel na světě do na příští duben. Nasadí je na linky do Londýna a do Los Angeles. První letadlo se má z pouště vrátit už letos na konci roku kvůli výcviku posádek, všech dvanáct má být v provozu do začátku roku 2024. Dopravce současně jedná o urychlení dodávek Boeingu 787-9, které jsou vyrobeny a zatím odstaveny ještě u výrobce.

Už od konce listopadu se k původně oznámeným obnoveným linkám vrátí spojení do Singapuru. V prosinci se vrací linky do Honolulu, Vancouveru a Tokia. V lednu bude možné letět do Johannesburgu, Bangkoku a na Phuket. Thajsko dnes oznámilo, že se od listopadu otevře všem očkovaným turistům.

Kromě návratu tradičních linek se Qantas po dlouhé době vrací i na indický trh, od 6. prosince bude létat ze Sydney do Dillí. Na linku nasadí A330-300, mezipřistání bude v Darwinu.

Tagy A380 Airbus A380 Qantas
Žádné komentáře