Po roce a půl končí Austrálie se striktními omezeními pro přílet do země. Turisté musí stále do karantény

Boeing 787-9 přistává v Sydney po 19 hodinách a 19 minutách letu z Londýna. Foto: QantasBoeing 787-9 přistává v Sydney po 19 hodinách a 19 minutách letu z Londýna. Foto: Qantas

Na návrat do země čeká 44 tisíc lidí. Qantas pustí na palubu jen plně očkované cestující.

Po více než roce a půl obnoví australská letecká společnost Qantas lety do Evropy a Austrálie. Důvodem je konec striktních omezení, která výrazně omezovala možnost příletů do Austrálie. Ještě nedávno Qantas plánoval obnovení linek až v prosinci.

Australská vláda, která se rozhodla pro extrémně opatrný přístup v pandemii koronaviru, se rozhodla otevřít hranice více než dosud i cestovatelům z jiných kontinentů. Za poslední rok a půl jen na pár týdnů otevřela provoz s Novým Zélandem. Z jiných zemí vyžadoval přílet dvoutýdenní karanténu a ještě dopravcům země omezovala počet cestujících v letadle. Aerolinky tak raději lety do Austrálie zrušily.

Qantas bude požadovat pro dálkové lety očkování proti covid-19 a ještě provedení PCR testu. Od 14. listopadu začne létat ze Sydney do Londýna a Los Angeles s Boingem 787-9. V případě letů do Londýna dojde k netradičnímu trasování: namísto obvyklého mezipřistání v Singapuru u letů QF1/QF2 letadlo doplní palivo v Darwinu a pak poletí až do Londýna. „Víme, že Australané chtějí opět létat do zámoří a potkat své známé a milované. Tisíce lidí čekají na návrat domů, a proto jsme se rozhodli urychlit obnovení provozu dálkových linek,“ uvedl šéf Qantas Alan Joyce. Ostatní mezinárodní lety chce Qantas spustit 18. prosince.

Podle údajů australské vlády je v zahraničí 44 tisíc občanů Austrálie, kteří se chtějí vrátit domů, ale v podstatě nemají jak. I po příletu je ale čekají ještě relativně přísná omezení: pokud jsou očkovaní, musí po příletu do domácí sedmidenní karantény. Pokud nejsou, musí na dva týdny do hotelu či jiného zařízení pro karanténu na vlastní náklady. Možnost týdenní karantény se týká jen australských občanů, pro turisty zůstává země i nadále prakticky nepřístupná.

Tagy Austrálie obnovení provozu po pandemii koronaviru Qantas
23 komentářů