Dálniční známka zdraží nejdříve v roce 2022. Až bude hotová D1, slíbil Kremlík

Asfaltový povrch dálnice. Pramen: Sdružení pro výstavbu silnicAsfaltový povrch dálnice. Pramen: Sdružení pro výstavbu silnic

Plány na zdražení dálniční známky posouvá ministerstvo dopravy nejdříve na rok 2022. Ministr dopravy Vladimír Kremlík uvedl, že ke zvýšení

Plány na zdražení dálniční známky posouvá ministerstvo dopravy nejdříve na rok 2022. Ministr dopravy Vladimír Kremlík uvedl, že ke zvýšení ceny nad 1500 Kč dojde až po té, co bude hotová modernizace dálnice D1.

Její dokončení plánuje ministerstvo do konce roku 2021. „Dokud nebude hotová modernizace D1, bude stát roční kupon 1 500 Kč. Zvyšování ceny by v tuto chvíli nebylo vůči řidičům fér,“ uvedl Kremlík na twitteru.

Kremlíkovo stanovisko přichází den poté, co se začal řešit návrh poslance ANO Martina Kolovratníka, podle kterého se má v zákoně o pozemních komunikacích změnit maximální částka pro roční kupón na 2000 Kč. O výši ročního poplatku pak rozhoduje vždy vláda, v zákoně může být vyšší částka, než se nakonec bude vybírat. Aktuálně je strop na 1500 Kč a vláda dálniční kupón bez změny zákona zdražit nemůže.

Zvýšení limitu bylo už v původním návrhu novely zákona o pozemních komunikacích, takže s ním ministerstvo souhlasí. Otevírá to možnost, že po zavedení elektronického dálničního kupónu a dokončení velkých oprav a rekonstrukcí dálnic lze změnit výši dálničního poplatku,“ řekla mluvčí ministerstva dopravy Lenka Rezková.

Příjem z prodeje dálničních známek má Státní fond dopravní infrastruktury, který peníze pak rozděluje na dopravní stavby. Ročně vybere kolem pěti miliard.

Tagy dálniční kupóny dálniční známky elektronické dálniční známky Ministerstvo dopravy
20 komentářů