Elektronické viněty: Na každých 20 kilometrech kontrola. Překlepy a chyby se nepřipouštějí

Elektronické viněty kontroluje mobilní automat. Pramen: MDČRElektronické viněty kontroluje mobilní automat. Pramen: MDČR

Policisté a celníci budou mít k dispozici 58 mobilních kontrolních přístrojů.

Na českých dálnicích po čtvrt století definitivně končí doba nálepková. Začátkem prosince začne stát prodávat elektronické dálniční známky, roční nálepky na předních sklech aut definitivně pozbydou platnosti s koncem ledna. Završení příprav systému dnes na tiskové konferenci oznámil ministr dopravy Karel Havlíček.

Systém elektronických dálničních známek, jehož součástí je především e-shop a jeho čtyřletý provoz, vyjde stát na 128 milionů korun. Ještě začátkem roku přitom cena přesahovala 400 milionů, což vyvolalo skandál a následný odchod ministra Vladimíra Kremlíka. Ministerstvo změnilo přístup k přípravě, když ji místo externím firmám zadalo takzvaně in-house, konkrétně státnímu podniku Cendis.

Elektronické viněty budou mít pro řidiče několik výhod. Platnost celoročních známek nebude fixována na kalendářní rok, nýbrž potrvá 365 dní dle nastavení řidiče. Ten si bude rovněž moci nastavit upozornění na končící platnost. Elektronickou známku bude možné koupit až 90 dní dopředu, a to v e-shopu, na poště, u čerpacích stanic EuroOil nebo u kiosků poblíž hranic. „Zde dáváme výrazné doporučení, aby si lidé pořizovali známku bez osobního kontaktu,“ uvedl Havlíček.

Vyplnění registrační značky bude třeba věnovat zvýšená pozornost, neboť po zaplacení už nebude možná oprava. V kamenném obchodě sice možnost opravy zůstane (neboť RZ bude zadávat personál po nadiktování), nicméně pouze do 15 minut od nákupu.

Známky budou skenováním registračních značek kontrolovat policisté a celní správa. Celkem budou mít 58 mobilních přístrojů, které lze využít v jakémkoliv autě (označeném i neoznačeném). „Při rozsahu zpoplatněné sítě vychází kontrola zhruba na každých 20 kilometrů,“ uvedl šéf Cendisu Jan Paroubek. Známky jsou nutné na více než 1000 kilometrech dálnic.

Stát využije i kontrolních mýtných bran s kamerami. Ty začnou elektronické dálniční známky hlídat od února, nepůjde ale o automatickou kontrolu, po které následuje trest. Mýtné brány budou prozatím sloužit jen statistice počtu hříšníků a nasměrování mobilní kontroly. Jejich širší využití ke kontrolám bude muset být podle Havlíčka „podrobeno širší diskusi“.

Další informace jsou na webu edalnice.cz.

Parametry:

– z hlediska časového budou i v elektronické podobě stejné druhy kupónů jako doposud, tedy roční, měsíční a desetidenní

– cena pro rok 2021 se oproti dnešku nezmění: 10 dní – 310 Kč, měsíční: 440 Kč, roční: 1500 Kč (ceny platí od roku 2012), pro automobily na zemní plyn a biometan platí poloviční ceny, elektromobily a vozidla na vodík jezdí zdarma. Zdarma mohou i nadále využívat dálnice držitelé průkazu ZTP a ZTP/P

– roční kupón bude mít proti stávajícímu stavu klouzavou platnost, tedy 365 dní od aktivace

– uživatel zpoplatněné silnice s vozidlem do 3,5 tuny bude moci uhradit poplatek na fyzických prodejních místech i v e-shopu (přes PC, telefon atd.)

– na elektronický kupón se nebude vztahovat 14denní lhůta pro vrácení

– systém bude funkční od prosince 2020; zpoplatnění bude od ledna 2021

Tagy Cendis dálnice dálniční kupóny elektronické dálniční známky Ministerstvo dopravy Top
155 komentářů