Cyklisté v Ostravě mají k dispozici nové trasy, uprostřed jedné z nich stojí lampa

Nový cyklotrasa v Mariánských Horách v Ostravě. Foto: Martin MlčákNový cyklotrasa v Mariánských Horách v Ostravě. Foto: Martin Mlčák

Novinkou jsou cyklopruhy podél ulice Výškovická na jednom z největších sídlišť a cyklostezka M mezi ulicemi 1. máje a Sokola Tůmy v Mariánských Horách.

Infrastrukturu pro cyklisty doplnily v Ostravě nové úseky cyklotras. Upozornil na to blog msstavby.cz. Novinkou jsou cyklistické pruhy podél ulice Výškovická na jednom z největších sídlišť a cyklostezka M, která se nachází mezi ulicemi 1. máje a Sokola Tůmy v Mariánských Horách.

Aby mohly cyklopruhy ve Výškovicích vzniknout, musela být Výškovická ulice upravena. Snížil se například počet pruhů pro auta. Úprava dopravního značení proběhla od mimoúrovňového křížení s ulicí Proskovická po točnu MHD na okraji sídliště. Úsek od Proskovické ulice je řešen dvěma jízdními pruhy pro automobily v obou směrech a cyklopruhem v každém směru. Do pruhů pro cyklisty mohou vjíždět nákladní automobily a autobusy.

Od křížení ulic Výškovické a Předškolní s 29. dubna je pak ulice vedena nově v uspořádání jeden pruh pro automobily v každém směru a cyklopruhy v obou směrech. Po kraji ulice byl chodník pro chodce nahrazen parkovacími stáními pro automobily.

„Nastal zde pozitivní posun, kdy předimenzovaná silnice nově nabízí prostor i pro cyklodopravu. Co zde však chybí, je řešení křižovatek a vyznačení možností odbočení křižující automobilový a tramvajový provoz,“ uvádí blog.

Nové cyklopruhy na ulici Výškovická v Ostravě. Foto: Martin MlčákNové cyklopruhy na ulici Výškovická v Ostravě.
Foto: Martin MlčákCyklopruhy na ulici Výškovická v Ostravě.
Foto: Martin Mlčák

V Mariánských Horách je obousměrná cyklostezka vedena podél ulice Železárenská. Velkorysý profil ulice doplňuje alej stromů. Uprostřed stezky se však nachází pouliční osvětlení, nebo mu stezka uhýbá. Blog upozorňuje také na nadměrné použití zpomalovacích prvků či značení, které je mnohdy příliš výrazné. Zajímavostí je na jednom místě možnost odbočení vlastním pruhem, který cyklistům umožňuje najet si kolem k ulici kolmo.

Nová cyklotrasa v Mariánských Horách v Ostravě.Foto: Martin MlčákNová cyklotrasa v Mariánských Horách v Ostravě.Foto: Martin MlčákNová cyklotrasa v Mariánských Horách v Ostravě.Foto: Martin Mlčák
Tagy cyklopruh cyklopruhy cyklostezky ostrava
77 komentářů