Bratislava nahradila dva pruhy pro auta prostorem pro cyklisty, apokalypsa na nábřeží Dunaje se nekoná

Nové cyklopruhy na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Zdroj: Facebook.com - Matúš ValloNové cyklopruhy na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Zdroj: Facebook.com - Matúš Vallo

Průjezd nábřežím se zpomalil pruměrně o dvě minuty, cesta alternativními trasami je delší asi o minutu.

Již více jak dva týdny uplynuly od doby, kdy dva pruhy pro auta na nábřeží Dunaje v Bratislavě nahradil prostor pro kola. Frekventovaný úsek mezi mostem SNP a Šafárikovým náměstím totiž na začátku září doplnil nový cyklopruh v obou směrech. Cyklopruhy jsou tři metry široké, fyzicky oddělené a červeně zbarvené.

Podle primátora slovenského hlavního města Matúša Valla je sice na seriózní dopravní analýzu ještě třeba chvíli počkat, už na základě předběžných dat však lze konstatovat, že žádná apokalypsa se na nábřeží nekoná. První data ukazují, že hned po zavedení změn trval průjezd dotčenou lokalitou ve špičkách průměrně jen o minutu a půl až dvě a půl minuty déle, než tomu bylo před rokem ve stejném čase.

Jak napsal Vallo na svém facebookovém profilu, radikálně se nezhoršila ani situace na blízkých mostech přes Dunaj, které slouží jako alternativní trasa pro 70 % vozidel, pro něž mělo nábřeží jen tranzitní účel. Průjezd přes mosty byl prý v prvních dnech během ranních špiček rovněž asi jen o minutu delší, než bylo běžné.

Nové cyklopruhy na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Zdroj: Facebook.com - Matúš ValloNové cyklopruhy na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Zdroj: Facebook.com - Matúš ValloNové cyklopruhy na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Zdroj: Facebook.com - Matúš ValloNové cyklopruhy na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Zdroj: Facebook.com - Matúš ValloNové cyklopruhy na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Zdroj: Facebook.com - Matúš ValloNové cyklopruhy na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Zdroj: Facebook.com - Matúš Vallo

Čtvrtina vozidel kola a koloběžky

Slovenské občanské sdružení Cyklokoalícia uvedlo, že během krátkého sčítání dopravy provedeného 8. září využilo cyklopruhy za hodinu 178 lidí. Převažoval údajně směr z mostu SNP na Šafárikovo náměstí s poměrem 6:4. Dalších průměrně 47 cyklistů využilo nábřežní promenádu. Za stejný čas projelo úsekem 1 328 automobilů. Z celkového počtu sledovaných vozidel mimo MHD, které projely dotčeným místem, tak tvořily kola a koloběžky 15 %, zatímco automobily zbylých 85 %.

„Velmi dobře si uvědomuji, že jsme se dotkli pro mnoho lidí důležité trasy a nutíme je měnit zažité návyky. Pro každého primátora je to jedna z nejtěžších věcí, ale pro zlepšení života ve městě pro všechny i to je třeba podstoupit. Dopravní situaci na nábřeží budeme dále důsledně sledovat a vyhodnocovat,“ dodal bratislavský primátor Vallo prostřednictvím Facebooku.

Úsek, kde vzniknou nové cyklopruhy.
Zdroj: Facebook.com - Bratislava - hlavné mesto SRUliční profil nábřeží Dunaje v Bratislavě po vzniku cyklopruhů.
Zdroj: Facebook.com - Bratislava - hlavné mesto SR
Tagy Bratislava cyklopruh cyklopruhy slovensko
163 komentářů