Dva pruhy pro auta nahradí prostor pro lidi na kolech. Bratislava zásadně mění dopravu podél Dunaje

Vizualizace nových cyklopruhů na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Zdroj: CyklokoalíciaVizualizace nových cyklopruhů na nábřeží Dunaje v Bratislavě. Zdroj: Cyklokoalícia

Tři metry široké cyklopruhy budou fyzicky oddělené s červeným nátěrem.

Nábřeží Dunaje v Bratislavě čeká revoluční změna v organizaci dopravy. Frekventovaný úsek mezi mostem SNP a Šafárikovým náměstím doplní nový cyklopruh v obou směrech. Práce začnou v pondělí 7. srpna a potrvají do začátku září. Slovenské hlavní město o tom informovalo na svém Facebooku.

Chodci i cyklisté mířící z historického centra Bratislavy na nábřeží Dunaje musí nyní přecházet přes čtyřproudovou komunikaci. Sdílený chodník se však údajně stává čím dál nebezpečnější. V jednom místě se jeho šířka zužuje dokonce jen na čtyři metry. Nové, tři metry široké, fyzicky oddělené cyklopruhy, mají udělat nábřeží dostupnější a bezpečnější.

V některých místech půjde o smíšený cyklopruh a buspruh, aby došlo k minimalizaci dopadu změny na MHD. Na zastávkách navíc cyklopruhy povedou přes jejich prostor. Pruhy pro autobusy přibudou i na Dostojevského rade a těsně před křižovatkou pod mostem SNP na nábřeží arm. gen. L. Svobody.

V první fázi na obnově vnějších jízdních pruhů nahradí starý asfalt nový. Celý cyklopruh dostane červené zbarvení. Poslední krok pak přinese vodorovné dopravní značení.

Individuální automobilové dopravě zůstane v obou směrech jeden jízdní pruh. Zástupci města Bratislavy si uvědomují, že změna bude mít na tento druh dopravy dopad a předpokládají její částečné utlumení. Pro tranzitní dopravu je už nyní určený a dimenzovaný obchvat přes Einsteinovu ulici a most Apollo. Opatření chválí i slovenské občanské sdružení Cyklokoalícia.

Úsek, kde vzniknou nové cyklopruhy.
Zdroj: Facebook.com - Bratislava - hlavné mesto SRUliční profil nábřeží Dunaje v Bratislavě po vzniku cyklopruhů.
Zdroj: Facebook.com - Bratislava - hlavné mesto SR
Tagy Bratislava cyklopruh cyklopruhy slovensko
80 komentářů