ČSAD Střední Čechy testuje kloubový elektrobus, vozí jím lidi zdarma

Nový elektrobus MAN Lion’s City 18 E. Foto: ČSAD Střední ČechyNový elektrobus MAN Lion’s City 18 E. Foto: ČSAD Střední Čechy

Linka mezi Prahou a Mělníkem má být v budoucnu obsluhována elektrobusy.

ČSAD Střední Čechy od úterý testuje kloubový elektrobus MAN Lion’s City 18 E v provozu s cestujícími. Jde o premiéru článkového elektrobusu v rámci Pražské integrované dopravy.

Novinkou se mohou zdarma svézt cestující na lince 369 z Mělníka přes Neratovice do Prahy. „Do konce měsíce října bude autobus pendlovat právě mezi těmito městy, aby se ověřil jízdní dosah a vlastnosti,“ uvedl dopravce na svém facebookovém profilu.

Kloubový autobus je poháněn elektromotory o maximálním výkonu 400 kW, baterie mají kapacitu 640 kWh. Sada 8 bateriových packů je umístěna na střeše. Součástí výbavy je i tepelné čerpadlo Autobus má kapacitu pro 41 sedících a 85 stojících cestujících. MAN deklaruje dojezd 270–300 kilometrů.

„Elektrobus není vybaven odbavovacím ani informačním zařízením a přeprava na zvláštních spojích tedy bude zcela zdarma,“ uvedla Pražská integrovaná doprava na svém facebookovém profilu. Liší se ale údaje dopravce a organizátora dopravy o tom, jak dlouho bude autobus nasazován. PID uvádí, že dnes (čtvrtek) testování skončí.

Linka 369 byla vybrána záměrně i kvůli tomu, že mezi Mělníkem a Prahou plánuje kraj nasadit elektrobusy. MAN je v segmentu elektrobusů aktuálně evropskou jedničkou podle počtu prodejů.

Nový elektrobus MAN Lion’s City 18 E. Foto: ČSAD Střední ČechyNový elektrobus MAN Lion’s City 18 E. Foto: ČSAD Střední ČechyNový elektrobus MAN Lion’s City 18 E. Foto: ČSAD Střední ČechyNový elektrobus MAN Lion’s City 18 E. Foto: ČSAD Střední ČechyNový elektrobus MAN Lion’s City 18 E. Foto: Petr BoreckýNový elektrobus MAN Lion’s City 18 E. Foto: PIDNový elektrobus MAN Lion’s City 18 E. Foto: PIDJízdní řád pro testovací jízdy elektrobusu. Foto: PID
Tagy ČSAD Střední Čechy IDSK Integrovaná doprava Středočeského kraje MAN MAN Lion’s City 18 E PID Pražská integrovaná doprava
52 komentářů