COMAC se blíží povolení k letům s C919, výrobu ale ohrožují Trumpovy restrikce

COMAC se blíží povolení k letům s C919, výrobu ale ohrožují Trumpovy restrikce

Čínský výrobce věří v získání konečné certifikace příští rok. Výrobu ale mohou ohrozit restrikce na dodávku důležitých dílů z USA.

Čínský výrobce letadel COMAC udělal další posun k získání povolení pro provoz nového letadla C919, které má být konkurencí Airbusu A320 a Boeingu 737.

Čínský úřad civilního letectví vydal typovou autorizaci (Type Inspection Authorization), podle kterého se už s letadlem a jeho konstrukcí nesmí dělat zásadní změny. Jde o důležitý krok, po kterém ke schválení chybí jen už vykonání předepsaného počtu zkušebních letů.

Výrobce v prohlášení uvedl, že věří v získání všech potřebných povolení v příštím roce. To by znamenalo, že dopravce může začít aerolinkám dodávat objednaná letadla. Objednávky má zatím jen od čínských dopravců a také leasingové společnosti Gecas. Příchod nového výrobce by mohl přinést větší konkurenci v segmentu úzkotrupých letadel.

Výroba letadel ale čelí jinému problému. Prezident USA Donald Trump chystá zavedení omezení pro celkem 89 amerických společností, aby nemohly obchodovat s čínskými státními firmami. Na seznamu jsou i dodavatelé dílů pro COMAC. Na problém upozornil South China Morning Post. Může jít současně i o odvetu za výroky čínského úřadu civilního letectví, že neexistuje žádný časový plán, kdy znovu povolit provoz uzemněných letadel Boeing 737 MAX. Pro COMAC jsou američtí dodavatelé zásadní: z USA jsou například motory nebo avionika. I když Čína vydává letoun za čínský, jde spíše o letadlo vyrobené ze součástek z jiných zemí.

Vývoj letadla trvá od roku 2008, poprvé vzlétlo v roce 2017. Z velké části bude používat evropské či americké díly, například motory Leap od CFM International. Má pojmout až 168 cestujících, dolet bude mít 5555 kilometrů. Premiéru si má odbýt u China Eastern Airlines. Firma má na letadlo přes 300 závazných objednávek.

Dodavatelé důležitých částí pro letoun C919.

Dodavatelé důležitých částí pro letoun C919.

 

Tagy C919 Comac
13 komentářů