Cityjet Desiro ML číslo 200. ÖBB převzaly poslední jednotku od Siemensu pro příměstskou dopravu

Poslední vyrobený Cityjet Siemens Desiro ML. Foto: ÖBB/Marek KnoppPoslední vyrobený Cityjet Siemens Desiro ML. Foto: ÖBB/Marek Knopp

Rakouské dráhy díky nákupu 200 jednotek výrazně modernizovaly flotilu pro příměstskou dopravu.

Společnost Siemens Mobility završila jednu z největších zakázek pro rakouské spolkové dráhy ÖBB. Technické zázemí ÖBB v Jedlersdorfu opustila dvoustá jednotka Cityjet Desiro ML.

Skončily tak dodávky ze smlouvy uzavřené v roce 2010, u které rakouský dopravce naplno využil všechny opce. První jednotky se na rakouských kolejích objevily v roce 2015, dosud najely dohromady již 114 milionů kilometrů. Dopravce je nasazuje hlavně na příměstské spoje v okolí Vídně.

Z celkem 200 jednotek je celkem 70 ve verzi pro 254 sedících cestujících a 130 pro provoz ve vídeňském S-Bahnu pro 224 sedících cestujících. Třívozové jednotky jsou nízkopolažní, mají prostor pro přepravu jízdních kol či vozíčkářů. Celkem 75 metrů dlouhé jednotky dosahují rychlosti 160 km/h. Jednotky se vyráběly v německém Krefeldu, finální úpravy zázemí ÖBB v Jedlersdorfu. ÖBB označují jednotky jako Cityjet.

Posledních 35 jednotek je připraveno na osazení bateriemi, které umožní jízdu i mimo trolejové vedení. Šlo by tak o zdvouzdrojový vlak. První taková jednotka se stále testuje.

Firmě umožnil nákup nových vlaků zbavit se starších elektrických jednotek, které jezdily v příměstské vídeňské dopravě. Jde o jednotky řady 4020 vyrobených v letech 1978–1987.

Poslední vyrobený Cityjet Siemens Desiro ML. Foto: ÖBB/Marek KnoppPoslední vyrobený Cityjet Siemens Desiro ML. Foto: ÖBB/Marek KnoppJednotka Siemens Desiro ML. Foto: Philipp Horak / ÖBBElektrická jednotka Siemens Desiro ML eco s bateriemi, které umožní provoz mimo elektrizované úseky. Foto: ÖBBJednotka Siemens Desiro ML ecojet s bateriovým pohonem. Foto: SiemensPrezentace vlaku Cityjet Eco Rakouských spolkových drah zástupcům českých krajů. Pramen: Pardubický kraj
Tagy Cityjet ÖBB Siemens Desiro ML Siemens Desiro ML Cityjet Siemens Mobility
71 komentářů