Poslední letošní otevírání nové silnice. Chrudim je od dnešního dne možné objet

Obchvat Chrudimi. Foto: ŘSDObchvat Chrudimi. Foto: ŘSD

Druhá etapa navazuje na úsek otevřený před šesti lety, vyvede tranzitní dopravu i ze Slatiňan.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes otevírá svoji poslední dokončenou stavbu v letošním roce. Řidičům a cestujícím dnes začíná sloužit 4,5 kilometru obchvatu Chrudimi na silnici I/37.

Po slavnostním přestřižení pásky v 11 hodin dojde k postupnému zprovoznění obchvatu. Zakázku získalo za 442 milionů korun sdružení firem M-Silnice a Eurovia. V porovnání s odhadovanou došlo k poklesu na 77 % původní ceny.

Stavba navazuje na první část obchvatu od Medlešic k silnici na Vysoké Mýto, byla otevřena před šesti lety. Dokončení obchvatu umožní tranzitní dopravě objet Chrudim. Odlehčí i Slatiňanům.

Nový obchvat výrazně zkracuje cestu po silnici I/37, neboť nyní již tranzitní doprava nebude zajíždět do Chrudimi ani do Slatiňan, což zásadním způsobem zvýší plynulost a bezpečnost provozu. Zprovozněním stavby také dochází k odstranění mnoha nehodových míst v obou městech, kde hrála významnou roli přečerpaná kapacita silnici I/17 a I/37 z důvodu vysokých dopravních intenzit. V neposlední řadě pak nový obchvat umožní rychlejší a kvalitnější napojení jižní části Pardubického kraje na dálnici D11,“ uvedl při zprovoznění stavby generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Společně s nové rozšířenou mimoúrovňovou křižovatkou Palackého v Pardubicích a obchvatem Osové Bítýšky se jedná v letošním roce již o třetí zprovozňovanou stavbu na silnici I/37. Další akce na této komunikaci je v plánu v příštím roce, kdy začne výstavba propojení Jihlavské a Brněnské ulice na jižním okraji Žďáru nad Sázavou. Celkem 85 % nákladů zaplatí Evropská unie.

Součástí stavby jsou čtyři křižovatky, sedm mostů a protihlukové stěny. Současně s hlavní trasou vznikly i přeložky silnic nižších tříd. Komunikace hlavní trasy kříží dva potoky (Vlčnovský a Slatiňanský) a železniční trať Pardubice – Havlíčkův Brod. Ke konci loňského roku byla ještě zprovozněna (v režimu předčasného užívání) silnice III/3589 z Chrudimi do Vlčnova.

Obchvat Chrudimi. Foto: ŘSDObchvat Chrudimi. Foto: ŘSDObchvat Chrudimi. Foto: ŘSDObchvat Chrudimi. Pramen: ŘSD
Tagy Chrudim Eurovia CS I/37 M-Silnice obchvat Chrudimi Ředitelství silnic a dálnic ŘSD
42 komentářů