Chceme létat do Prahy s A330neo, potvrdil šéf Air Asia

A330neo pro Air Asia. Foto: AirbusA330neo pro Air Asia. Foto: Airbus

Zakladatel a šéf letecké společnosti Air Asia Tony Fernandes poprvé oficiálně potvrdil, že s novými letadly Airbus A330neo chce létat

Zakladatel a šéf letecké společnosti Air Asia Tony Fernandes poprvé oficiálně potvrdil, že s novými letadly Airbus A330neo chce létat do Prahy.

Fernandes to uvedl podle serveru Orientaviation na konferenci v Hongkongu. Firma chce začít létat do Prahy z Bangkoku přes svoji pobočku Thai Air Asia X.

O plánu aerolinek se ví dlouhodobě, dosud ale asijský dopravce oficiálně nikdy neuvedl, že do Prahy bude létat. Funkci tiskového mluvčího firmy zatím naposledy suploval premiér Andrej Babiš, který na konci dubna dokonce uvedl, od kdy se bude do Prahy létat.

„Můj tým jednal v Maďarsku a v České republice a dokážu si představit, že tam bude letadlo A330neo létat,“ řekl Fernandes.

Air Asia už pod značkou Air Asia X létala do Evropy do Londýna a Paříže, provoz vydržel ale jen necelý rok. Firma teď chce začít raději ve střední a východní Evropě, kde není u letů do jihovýchodní Asie taková konkurence. Podle něj by za současné cenové úrovně nebyly lety do Londýna ziskové.

Podle Fernandese by měl být návrat značky do Evropy povedenější než na první pokus. Let z Bangkoku do Prahy bude kratší než v případě dřívějších letů mezi Kuala Lumpur a Londýnem, který trval až čtrnáct hodin. Nižší by měla být i spotřeba, A330neo má výrazně nižší spotřebu na sedačku. Aerolinka navíc věří, že osloví nejen Čechy toužící po dovolené v Thajsku, ale výrazně i thajskou střední a vyšší třídu, kterou láká dovolená v Evropě.

Air Asia počítá s nasazením letadla v konfiguraci  s 377 místy, jiní dopravci zatím létají se stejným typem letadla většinou zhruba se třemi stovkami sedaček. . Letadlo pro Air Asia vystavil Airbus v Paříži na aerosalonu. Podle obrázků na serveru ThePointsGuy.com neoplývá příliš velkým pohodlím v ekonomické třídě, zejména pak kvůli úzkým sedačkám.

Tagy Air Asia Airbus A330neo Thai Air Asia X Top
12 komentářů