Slibem nezarmoutíš. Air Asia do Prahy stále nelétá, i když podle Babiše měla dnes začít

Airbus A330neo pro AirAsia. Foto: AirbusAirbus A330neo pro AirAsia. Foto: Airbus

Podle slibů premiéra Andreje Babiše měla dnes začít pravidelná linka společnosti Thai Air Asia X mezi Prahou a Bangkokem. Babiš

Podle slibů premiéra Andreje Babiše měla dnes začít pravidelná linka společnosti Thai Air Asia X mezi Prahou a Bangkokem. Babiš na konci dubna na twitteru oznámil, že bude létat od 26. října. Air Asia to už tehdy popřely, Babiš si přesto trval na svém.

Půl roku po Babišově tweetu je jasné, že žádné letadlo Air Asia dnes v Praze nepřistane. Linka není v letovém řádu ani v prodeji na jiné měsíce. „Nemáme k této lince v tuto chvíli žádné oznámení,“ řekla mluvčí Air Asia Vanessa Reganová na dotaz Zdopravy.cz.  Dodala, že společnost nedávno potvrdila objednávku 78 letadel Airbus A330neo a 30 letadel A321XLR, které chce použít na expanzi v dálkových letech do Asie, Evropy a USA. „Pokračujeme v debatách s letišti a centrálami cestovního ruchu o naší budoucí možné expanzi,“ dodala Reganová.

Deník Zdopravy.cz poslal Babišovi včera dotaz, zda bude v sobotu na letišti vítat první let z Bangkoku. A pokud ne, z jakého důvodu. Odpovědi se nedočkal.

Zatímco Air Asia nic oficiálního nechce říci, Babiš pro server Novinky.cz opět promluvil za leteckého dopravce.   „Čekají na motory pro svá letadla. Je to posunuto na první pololetí roku 2020,” odpověděl Babiš na dotaz Novinek, kde se stala chyba. „Mluvil jsem s velvyslancem. Začátkem ledna začnou létat charterové lety, aby si vyzkoušeli konfiguraci. Nezačalo to v říjnu, protože jim dodali pozdě letadla, protože nebyly motory,“ doplnil premiér. Air Asia charterové lety nelétá.

Air Asia potvrdila zájem létat do Prahy oficiálně letos v červenci. Linku má mít na starosti thajská pobočka Thai Air Asia. „Jednání stále probíhají a vše záleží na provozních možnostech dopravce. O Thajsko je mezi Čechy dlouhodobě velký zájem a poptávka je i po letech směrem do ČR.  V tuto chvíli však není známý konkrétní termín zahájení provozu, ale věříme, že jakmile bude mít dopravce ve flotile vhodné letadlo, bude Praha jednou z prvních destinací, kam bude tento dopravce v Evropě létat. Zahájení provozu nové letecké linky je ale vždy na konečném rozhodnutí letecké společnosti,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Kateřina Pavlíková.

Babiš není v oblasti českého letectví jediným politikem, který sliboval něco, co se nestalo. Prezident Miloš Zeman sliboval letos při návštěvě Číny linku z Prahy do Šen-čenu od června letošního roku. Dosud nelétá.

Tagy A330neo Air Asia air asia x Andrej Babiš letiště praha lži Andreje Babiše Thai AirAsia X Top
27 komentářů