Babiš: Air Asia začne do Prahy létat od 26. října. Firma termín odmítá potvrdit

A330neo v nátěru Air Asia. Foto: AirbusA330neo v nátěru Air Asia. Foto: Airbus

Premiér Andrej Babiš oznámil na  twitteru, že letecká společnost Air Asia má začít létat na nové lince mezi Prahou a

Premiér Andrej Babiš oznámil na  twitteru, že letecká společnost Air Asia má začít létat na nové lince mezi Prahou a Bangkokem od 26. října letošního roku. Lety ale nejsou ještě v prodeji a termín zdaleka není jistý: firma ho na dotaz deníku Zdopravy.cz nechce potvrdit kvůli zpožděním v dodávkách nových letadel. Přesto je zahájení letů ještě reálnější než dříve.

„Expanze do Evropy je naším cílem a chceme umožnit dálkové lety za nízké ceny i v této části světa. Nicméně v tuto chvíli nemůžeme odhalit přesný termín zahájení provozu kvůli změnám v plánu na dodávku letadel,“ řekl Wanant Kerdchuen z oddělení komunikace Thai Air Asia X. Právě tato společnost, v které má Air Asia podíl 49 % (zbytek připadá thajským investorům), má linku provozovat.

Podle Kerdchuena je Praha na seznamu mnoha míst, kam chce Air Asia létat. „Náš plán ale můžeme uskutečnit až ve chvíli, kdy budeme mít vhodné letadlo pro provoz těchto linek,“ dodal Kerdchuan.

O lince Air Asia do Prahy se mluví několik let, po lednové návštěvě Thajska se její případné otevření snaží Babiš ukázat jako jeden ze svých úspěchů. Na dotaz Zdopravy.cz, proč šíří tuto informaci, Babiš odpověděl, že šlo o ústní informaci z českého velvyslanectví v Thajsku po jednání se „šéfem thajského letectví na úřadě vlády.“ „Air Asia slíbila na jednání se mnou v Bangkoku, že linku otevře do Vánoc. Takže podstatné je, že splní slib,“ uvedl Babiš.

Velvyslanec Česka v Thajsku Marek Libřický uvedl, že projekt obnovení přímého leteckého spojení představuje letitou snahu mnoha lidí na obou stranách. Potvrdil, že o vývoji průběžně premiéra informují.  „Předmětná informace vztahující se k datu zahájení linky vychází z formální a oficiální notifikace společnosti Thai AirAsia X jako určeného dopravce podle bilaterální smlouvy o leteckých službách. V ní použitou formulaci lze interpretovat jako možné zahájení od 26.10.2019. Skutečnost, že vám Thai AirAsia přesné datum nepotvrdila, resp. nesdělila, může vycházet z toho, že se její vnější komunikace řídí vlastními pravidly,“ uvedl Libřický.

Podle něj je notifikace velmi pozitivní zprávou. „Jakkoliv lze zmíněnou notifikaci s určením dopravce považovat za možná „jen“ formální krok (resp. podmínku nutně, ale ne nutně postačující), lze odůvodněně předpokládat, že by k němu thajské státní úřady nepřistoupily bez relevantních podkladů a informací od dopravce,“ uvedl Libřický.

Chystaná linka není v rezervačním systému Air Asia, zejména u dálkových linek přitom platí, že se běžně nové linky oznamují i více než půl roku před spuštěním.

Air Asia čeká hlavně na nová letadla Airbus A330neo, první stroj ukázal Airbus teprve nedávno, jak vyjel z lakovny. Air Asia jich má objednáno celkem sto, má tak být jejich největším zákazníkem.

Tagy Air Asia Thai Air Asia X
1 komentář