Americké úřady zhoršily hodnocení malajsijského letectví, nesmí otevřít nové linky do USA

Airbus A380 společnosti Malaysia Airlines. Foto: Adrian Pingstone / Wikimedia CommonsAirbus A380 společnosti Malaysia Airlines. Foto: Adrian Pingstone / Wikimedia Commons

Malajsijské letectví dostalo nečekanou ránu od amerického úřadu civilního letectví FAA. Podle agentury Reuters je FAA přeřadil v hodnocení bezpečnosti

Malajsijské letectví dostalo nečekanou ránu od amerického úřadu civilního letectví FAA. Podle agentury Reuters je FAA přeřadil v hodnocení bezpečnosti do druhé kategorie, což v praxi znamená, že letadla malajských dopravců nesmí do USA otevřít žádnou novou linku. Pro Malajsii jde především o reputační problém.

Reuters se ve své zprávě odvolává na čtyři zdroje, oficiální oznámení zatím nepadlo. Ke změně hodnocení došlo na základě prověřování toho, jak malajské úřady přistupují ke kontrole bezpečnosti u leteckých dopravců. Malajsie se tak zařadila na seznam zemí jako Thajsko, Bangladéš či Ghana, které jsou aktuálně v druhé kategorii podle bezpečnosti.

Kromě malajsijských dopravců může znamenat omezení problém i pro jiné dopravce sdružené v alianci Oneworld. Její součástí jsou i Malaysia Airlines. Aliance nemá mezi svými členy žádného dopravce ze zemí, které by americký úřad civilního letectví degradoval do druhé kategorie.

Malajšijští dopravci provozují do USA zatím jedinou linku: Air Asia X létá z japonské Ósaky do Honolulu na Havajských ostrovech. Právě malajská nízkonákladová společnost ale v minulosti oznámila velké plány na nové linky do USA. Na ně teď může zapomenout. Zpráva může mít ale teoreticky dopad i na české zákazníky: pokud by Air Asia X nemohly létat do USA, mohlo by dojít k dřívějšímu otevření slibované linky z Bangkoku do Prahy. V případě Evropy takové omezení není.

Tagy Air Asia FAA Malajsie malaysia airlines
9 komentářů