V Evropě skončí od pondělí povinnost roušek na palubě letadel, ne však všude

Cestující na Letišti Praha vystupují z letadla. Foto: Letiště PrahaCestující na Letišti Praha vystupují z letadla. Foto: Letiště Praha

Největší evropské aerolinky Ryanair budou roušky vyžadovat u letů do 15 zemí včetně Česka.

Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) udělala velký krok k dalšímu návratu k normálu pro cestování letadlem po Evropě. Od pondělí 16. května už nebude v letadlech povinnost nosit roušky či respirátory.

EASA změnu opatření oznámila v tiskové zprávě. Jde o reakci na klesající čísla nakažených. Nová pravidla mají ulehčit život i dopravcům. „Pro cestující i pracovníky v letectví jde o velký krok zpět k normálnímu stavu,“ řekl šéf EASA Patrick Ky. Doporučil ale cestujícím ochranu dýchacích cest i nadále nosit, zvláště pokud kašlou či kýchají.

Už nyní řada zemí roušky nepožaduje a dopravci tak povinnost jejich nošení zrušili. Od pondělí ale roušky neskončí ve všech letadlech: podle EASA bude záležet i na pravidlech jednotlivých zemí. Například Ryanair oznámil, že povinnost roušek bude platit nadále u letů do 15 evropských zemí včetně například České republiky. Kompletní seznam je na stránkách Ryanairu.

Tagy EASA ochrana dýchacích cest opatření proti šíření koronaviru Ryanair
26 komentářů