České dráhy modernizují „sysly“, vybaví je plošinou pro vozíčkáře i zásuvkami

Řídicí vůz Bfhpvee295 v čele osobního vlaku z Pardubic do České Třebové u Bezpráví. Foto: České dráhyŘídicí vůz Bfhpvee295 v čele osobního vlaku z Pardubic do České Třebové u Bezpráví. Foto: České dráhy

České dráhy vybaví nejméně 7 řídících vozů řady Bfhpvee přezdívaných sysel plošinou pro nástup vozíčkářů. Jde o požadavek Pardubického kraje,

České dráhy vybaví nejméně 7 řídících vozů řady Bfhpvee přezdívaných sysel plošinou pro nástup vozíčkářů. Jde o požadavek Pardubického kraje, České dráhy kvůli tomu již vypsaly soutěž na úpravu těchto vozů.

V soutěži poptávají modernizaci až 31 řídících vozů, jistá je úprava sedmi kusů. „Modernizací v poptávaném rozsahu projde sedm vozů v České Třebové, které jezdí na území Pardubického kraje,“ řekla mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová.

Vozy jsou z výroby konstruované jako bezbariérové s nástupními dveřmi a prostorem umožňujícím nástup osob na vozíku, uvnitř je vůz řešen pro pohyb a pobyt osob na vozíku včetně bezbariérového WC. Vozíčkáři ale musí pro nástup využít staniční mobilní plošinu.

Dle požadavku Pardubického kraje bude tento prostor pro osoby na vozíku doplněn o plošinu, která bude součástí vozidla. Dále budu dosazeny např. nové zásuvky pro dobíjení přenosné elektroniky zahrnující také USB porty,“ dodala Rajnochová. Podle ní byla dosazena také Wi-Fi. Odhadovaná cena za úpravu až 31 vozů je 72 milionů korun, hotovo má být do poloviny příštího roku.

České dráhy provozují celkem 34 řídících vozů řady Bfhpvee a ABfhpvee. Dislokovány jsou pro provoz vratných souprav v Brně, České Třebové, Praze, Děčíně a v Plzni. Vznikly v letech 2011–⁠2013 rekonstrukcí a úpravou vozů řady Bdt. Umožňují rychlejší obraty souprav v koncových stanicích, lokomotiva díky nim nemusí objíždět vlak.

České dráhy mají nyní v provozu přibližně 600 vozidel přizpůsobených pro přepravu osob na vozíku a vypravují 4 845 spojů, které jsou vybaveny pro cestování těchto osob.

Tagy Bfhpvee České dráhy Pardubický kraj sysel Top
29 komentářů