dkv-spojujeme

Do „syslů“ nesmí cestující. České dráhy je kvůli poruchám dveří uzamkly

Řídicí vůz Bfhpvee. Foto: Aleš PetrovskýŘídicí vůz Bfhpvee. Foto: Aleš Petrovský

České dráhy doufají, že se vozy cestujícím otevřou do konce března.

Cestující na vlakových linkách Pražské integrované dopravy čeká nepříjemné překvapení u souprav, kterým se někdy přezdívá „syslografy“. České dráhy kvůli poruchám dveří uzavřely pro cestující řídicí vozy Bfhpvee řady 961 přezdívané sysel. Omezení se týká hlavně vlaků na lince S7 z Prahy do Berouna.

„Dočasný zákaz vstupu do těchto vozidel  je z bezpečnostních důvodů kvůli nestandardnímu chování dveří,“ potvrdil mluvčí Českých drah Emanuel Vittek.

Vozy slouží jako řídicí, mají tedy stanoviště strojvedoucího pro situace, kdy je lokomotiva na konci soupravy a vlak tlačí. Proto tyto vozy ze souprav nezmizely. „Je důležité, aby tyto vlaky jezdily v režimu push-pull, tj. aby měly na obou koncích řídicí vůz nebo lokomotivu, bylo tak možné zajistit rychlé obraty v konečných stanicích a byla dodržena konstrukce jízdního řádu,“ dodal Vittek. Podle něj se tento problém týká jen „syslů“ v Pražské integrované dopravě.

Zkušenosti cestujících ukazují, že v těchto soupravách mají problém i další vozy.

Podle mluvčího dopravce aktuálně pracuje na úpravě vozů, aby do nich opět mohli cestující. „Našim cílem je zrušení omezení do konce března. Za případné komplikace se cestujícím omlouváme a děkujeme za pochopení,“ dodal Vittek.

Vozy řady 961 vznikly v letech 2011–2013 rekonstrukcí 32 osobních vozů Bdt279 a dvou vozů Btee289. Všech 34 vozů bylo rekonstruováno společností Pars nova (nyní Škoda Pars).

Tagy 961 Bfhpvee České dráhy PID Pražská integrovaná doprava sysel
257 komentářů