České dráhy modernizují další vozy řady Bmz, zamíří na jih

Vůz Českých drah Bmz 226. Foto: České dráhyVůz Českých drah Bmz 226. Foto: České dráhy

Součástí modernizace je nová klimatizace nebo instalace elektrických zásuvek.

České dráhy pokračují ve velké modernizaci vozů řady Bmz, které používají hlavně pro dálkovou dopravu. Aktuálně běží modernizace třiceti vozů.

Nyní se připravuje modernizace dalších 35 vozů Bmz 232. V budoucnu plánujeme také doplnění klimatizace a informačního systému do 27 vozů Bmz 234,“ potvrdil mluvčí Českých drah Robert Pagan.

Aktuálně v dceřiné firmě DPOV běží úpravy třiceti vozů řad 225 a 226. Dostávají nový audiovizuální informační systém, elektrické zásuvky včetně USB portů, klimatizaci, Wi-Fi a centrální zdroj enegrie. Nové bude čalounění, rezervační systém, rozvody, akustická a vizuální signalizace pohybu nástupních dveří nebo LED osvětlení.

Podle firemního časopisu Českých drah Železničář je součástí modernizace i sjednocení řad vozů na Bmz 226. Skončit má na podzim letošního roku. „S osobními vozy Bmz 226 počítáme po modernizaci především na expresní spoje do Českých Budějovic a Lince (linka Ex7),“ dodal Pagan.

České dráhy mají ve flotil aktuálně 188 osobních vozů Bmz celkem devíti různých řad. Část koupily v minulosti už použité od rakouských spolkových drah ÖBB. Řady 241 a  245 byly zakoupeny jako nové od společnosti Siemens.

Z vozů Bmz se postupně staly jedny z nejrozšířenějších vozů v dálkové dopravě na české železnici, v minulosti je nakupoval v Rakousku také RegioJet.

Tagy Bmz České dráhy DPOV Ex7 Top
93 komentářů