ČD vysvětlují nedostatek vozů. Část jich uvízla ve slovenských opravnách

Vůz Českých drah Bmz 226. Foto: České dráhyVůz Českých drah Bmz 226. Foto: České dráhy

Podle ministra dopravy mají v případě závad u vlaků Praha – Berlín soupravy končit v Drážďanech.

Nedostatek vozů Českých drah, který vede k častým změnám v řazení vlaků dálkové dopravy a v některých případech i odmítnutí celé soupravy v Německu, je způsoben i zpožděním železničních opraven.

Vyplývá to z vyjádření dopravce ke včerejší události, kdy Deutsche Bahn odstavila celý vlak v Drážďanech pro závady na třech vozech. „V současné době nemáme informace, co bylo důvodem odstavení. Vozy jsou stále v Drážďanech. Až budou přepraveny z Německa do depa v Praze, bude provedena jejich prohlídka a budeme znát bližší podrobnosti,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Podle něj dopravce průběžně řeší s kolegy z DB. „Přijali jsme i vnitřní opatření, zostřené prohlídky vozů, redislokaci vozů, abychom mohli vyřazené vozy v opravě nahradit jinými,“ dodal.

I přes to ale mají České dráhy k dispozici méně vozů, než plánovaly. „Situaci však zároveň komplikují zpoždění u revizí vozů v ŽOS Vrútky, kde je odstaveno větší množství osobních vozů výše uvedeného typu. Uvedené revize mají trvat 45 dní, ale prodlužují na více než dvojnásobek času, dokonce i na více než 100 dní. Přitom tyto vozy už mají znovu jezdit a má probíhat přístavba dalších vozů k revizím,“ řekl Šťáhlavský.

Problémy i s modernizací GTW

Podle informací deníku Zdopravy.cz jde o zhruba deset vozů řady Bmz a Ampz. Slovenské opravny na dotazy deníku Zdopravy.cz zatím neodpověděly. „S ŽOS Vrútky situaci řešíme a tlačíme na plnění předepsaných termínů pro splnění revizí. Cílovým stavem je pak nasazení nových souprav ComfortJet,“ dodal Šťáhlavský.

Problémy mají České dráhy i s ŽOS Zvolen, který má zpoždění s dodávkou modernizace motorových vozů GTW. Výpadky se dotýkají i jiných dopravců, které do Česka posílají své soupravy: včera například musela skončit v Břeclavi souprava railjetu rakouských ÖBB. Pravidelné problémy s kvalitou vozů mají České dráhy při přebírání souprav od Die Länderbahn na Západních expresech.

Téma odřeknutých vlaků do Německa se dostalo i na dnešní tiskovou konferenci ministra dopravy Martina Kupky při návštěvě premiéra Petra Fialy. Podle ministra bylo s německou stranou dohodnuto, že v případě problému dojde k odstavení soupravy až v Drážďanech namísto Děčína.

Tagy Ampz Berliner Bmz České dráhy ŽOS Vrútky ŽOS Zvolen
70 komentářů