ZSSK dokončila modernizaci dálkových vozů. Jezdí i do Prahy, poznají se podle čičmanského vzoru

Modernizovaný vůz řady Bmz. Foto: ZSSKModernizovaný vůz řady Bmz. Foto: ZSSK

Nový design je od české společnosti Aufeer Design, modernizace proběhla v ŽOS Trnava.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) dokončila jeden z nejrozsáhlejších modernizačních projektů ve své historii. Celkem 51 vozů řady Bmeer prošlo modernizací na řadu Bmz v hodnotě 37,8 milionu eur (967 milionů korun). Modernizované vozy se objevují i ve vlacích ze Žiliny do Prahy.

Během modernizace se dočkali cestující nového interiéru, který navrhla česká společnost Aufeer Design. Ta dlouhodobě spolupracuje i například s Českými drahami. V rámci modernizace se dopravce inspiroval kulturou, historií a přírodním dědictvím Slovenska. Lidový motiv čičmanského vzoru reprezentují potahy sedadel. Vozy mají v interiéru dřevěný dekor. Modernizace probíhala od roku 2018, dopravce ji financoval ze svých zdrojů.

„Nový interiér spojuje moderní a tradiční prvky, funkční prostředí i příjemnou atmosféru. Cestující mají o důvod více dát přednost ekologické dopravě. Hlavním cílem bylo zvýšení kvality cestování,“ řekl Roman Koreň, šéf ZSSK.

Modernizace proběhla v ŽOS Trnava. Kromě interiéru je nová například klimatizace, informační systém, došlo k úpravě hrubé stavby skříně a spodku pro zvýšení pevnosti. Nové jsou také dveře. V interiéru cestující narazí na protismykové podlahy, zásuvky s USB porty, nové LED osvětlení či nové toalety. Klimatizace reguluje výkon i podle koncentrace CO2 ve voze. Modernizované vozy jezdí na rychlíchy Bratislava – Žilina – Košice a ze Žiliny do Prahy.

Vozy Bmz po modernizaci. Foto: ZSSKVozy Bmz po modernizaci. Foto: ZSSKVozy Bmeer před modernizací na Bmz. Foto: ZSSKVozy Bmeer před modernizací na Bmz. Foto: ZSSKVozy Bmeer před modernizací na Bmz. Foto: ZSSKVozy Bmz po modernizaci. Foto: ZSSK
Tagy Bmeer Bmz Železničná spoločnosť Slovensko ZSSK
68 komentářů