ČD slibují internet do dalších vlaků, dojde na lůžkové vozy, hydry i rakve

InterPanter na lince Praha - Brno. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářInterPanter na lince Praha - Brno. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

České dráhy slibují do konce příštího roku bezdrátové internetové připojení v dalších několika stovkách vozů. Jako první mají přijít na

České dráhy slibují do konce příštího roku bezdrátové internetové připojení v dalších několika stovkách vozů. Jako první mají přijít na řadu vozy na Jižní a Slovácké expresy, kde dopravce slibuje wi-fi už delší dobu. Palubní internet se ale objeví i ve starších motorových vozech řad 854 a 843.

O plánu na rozšíření internetu informovaly České dráh ve svém časopise Železničář. „S instalací wi-fi jsme ve skluzu, proto věřím, že nyní aktuální harmonogram bude dodržen,“ řekl člen představenstva odpovědný za úsek osobní dopravy Michal Štěpán.

Plány ČD se týkají více než tří stovek vozů pro dálkovou i regionální dopravu. Aktuálně probíhá instalace wi-fi do modernizovaných vozů řad Amz a Bmz po ÖBB, míří hlavně na Západní expres. Dalších 260 vozů projde úpravou během letošního a příštího roku. „V první fázi by měl být nasazeny na Jižních a Slováckých expresech,“ řekla mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Wifi bude do vozů dosazena buď v rámci modernizace nebo doplněna bez dalších úprav vagónů. U Jižních expresů dopravce slibuje internet už přes rok.

Pro České dráhy je instalace internetového připojení relativně levnou cestou, jak se zalíbit objednatelům. Ty jej začínají čím dál častěji požadovat, nedávno se pro takový krok rozhodla Vysočina. České dráhy na základě objednávky kraje vybaví wifi všechny vozy řady 841 od Stadleru, které na území Vysočiny jezdí. Pochybnosti ale budí cena, kterou České dráhy za tyto technologie chtějí, zvláště v porovnání s náklady u soukromé konkurence.

Novinkou je rozšíření internetu i do ubytovacích vozů. Wi-fi bude nově i 9 lehátkových vozech Bcmz a 12 lůžkových vozech WLABmz. Nově také zamíří do motorových vozů: dostane ji 31 motorových vozů 843 přezdívaných rakve nebo 32 vozů řady 854 (hydry).

České dráhy mají aktuálně téměř pět set vozů s bezdrátovým internetem, dalších 120 patří zahraničním dopravcům, kteří je nasazují na území Česka u mezistátních vlaků. Aktuálně nabízí České dráhy připojení v 530 spojích po celé zemi.

Tagy 843 854 Amz Bmz České dráhy lehátkové vozy lůžkové vozy wi-fi
23 komentářů