České dráhy Leo Express nekoupí, potvrdil ministr

Jednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express v Praze - Libni. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.czJednotka Stadler Flirt společnosti Leo Express v Praze - Libni. Foto: Jan Sůra / Zdopravy.cz

Soukromý dopravce Leo Express musí hledat jiného strategického investora než České dráhy. Státní dopravce po několika týdnech jednání usoudil, že

Soukromý dopravce Leo Express musí hledat jiného strategického investora než České dráhy. Státní dopravce po několika týdnech jednání usoudil, že se mu firma nehodí do portfolia a nekoupí ji.

Jednání o nákupu skončila, České dráhy Leo Express nekoupí,“ řekl ministr dopravy Karel Havlíček. Více informací k ukončení jednání neuvedl. „České dráhy se jako obchodní firma zajímaly o to, zda by případná koupě LE byla pro rozvoj jejich byznysu přínosná a výhodná. V této věci proběhly standardní procesy a obchodní jednání a své rozhodnutí ČD oficiálně oznámí příští týden,“ řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík.

O koupi Leo Expressu Českými drahami se mluvilo naposledy před dvěma lety, jednání ale nedopadla. Leo Express byl tehdy v jiné situaci: firma ještě vlastnila své elektrické jednotky Stadler Flirt. Teď už vlaky patří bance, dopravce si je pronajímá. Od začátku tak nebylo úplně jasné, k čemu by taková koupě Českým drahám byla. Leo Express má smlouvu na závazkovou dopravu v Pardubickém kraji, jezdí ale s pronajatými motorovými vozy.

Na České dráhy se obrátil letos přímo Leo Express. „Leo Express dlouhodobě jedná o vstupu strategického partnera, který by umožnil další růst úspěšného projektu. Jednání probíhají s mnoha zájemci a vzhledem ke smlouvám o mlčenlivosti je nemůžeme blíže komentovat,“ řekl mluvčí Leo Express Emil Sedlařík. „ČD nejsou v této situaci predátorem. Když jeden z hlavních hráčů na trhu přijde s tím, že má určitý problém, musí jednat. Leo Express je z mého pohledu seriózní rodinná firma, s níž musíme jednat maximálně korektně,“ řekl v dubnu v rozhovoru pro Lidové noviny Havlíček.

Tagy České dráhy LEO Express Top
97 komentářů