České aerolinie škrtly objednávku čtyř nových airbusů A320neo, mají koupit jen tři

Vizualizace nového letadla A321XLR. Foto: AirbusVizualizace nového letadla A321XLR. Foto: Airbus

České aerolinie pořídí v příštích letech pouze tři nové Airbusy A320neo proti původně plánovaným sedmi strojům. Vyplývá to z přehledu

České aerolinie pořídí v příštích letech pouze tři nové Airbusy A320neo proti původně plánovaným sedmi strojům. Vyplývá to z přehledu objednávek a dodávek společnosti Airbus za září. Na škrty v objednávce upozornil jako první server Flightglobal. Změna objednávky může souviset s plány na pořízení letadel Airbus A220 nebo A321XLR.

Změna vyplývá z porovnání rozsáhlého excelového souboru, který na svých stránkách za každý měsíc zveřejňuje Airbus. Ještě v srpnu u ČSA figurovala objednávka 7 airbusů A320neo, nově jsou uvedeny jen tři stroje. Vyjádření skupiny Smartwings, pod kterou ČSA patří, zjišťujeme.

Flightglobal současně upozornil na zrušení objednávky pěti A320neo pro leteckou společnost Norwegian.

Objednávka airbusů od ČSA je z roku 2016, jde ještě o několikrát odloženou opci z doby prvního nákupu airbusů, který dojednal tehdejší prezident aerolinek Jaroslav Tvrdík.

Mateřská společnost Smartwings letos na jaře uvedla, že jedná s Airbusem o změně objednávky. „Jsme v konstruktivním jednání se společností Airbus. Nejednáme jen o letounech Airbus A320neo, ale i o A321LR a A220,“ řekla v dubnu mluvčí firmy Vladimíra Dufková. O měsíc později pak šéf firmy Jiří Šimáně uvedl, že ve hře je ještě model A321XLR s ještě delším doletem.

Model A321XLR by skupině Smartwings umožnil lety na delší vzdálenosti až na východní pobřeží USA. A220 je menší, ukazuje se ale jako velmi vhodná volba pro menší dopravce. Velký úspěch s ním slaví například air Baltic.

Tagy A220 A321neo A321XLR Airbus České aerolinie ČSA smartwings Top
45 komentářů