A321XLR v barvách Smartwings? Firma jedná o koupi nových airbusů s doletem přes 8 tisíc kilometrů

Vizualizace nového letadla A321XLR. Foto: AirbusVizualizace nového letadla A321XLR. Foto: Airbus

Letecká skupina Smartwings jedná s Airbusem o pořízení letadel A321XLR. Nový stroj představil Airbus tento týden v Paříži. Mezi úzkotrupými

Letecká skupina Smartwings jedná s Airbusem o pořízení letadel A321XLR. Nový stroj představil Airbus tento týden v Paříži. Mezi úzkotrupými letadly jde o stroj s nejdelším doletem.

Smartwings s Airbusem jednají několik měsíců. Nově mluví firma i o typu A321XLR.  Opci na nákup airbusů má skupina Smartwings díky Českým aeroliniím, které ji uzavřely před deseti lety a kvůli špatné ekonomické situaci nákup několikrát odložily. „Uvažujeme o nákupu letounů Airbus A 220-300 a A 321XLR s dlouhým doletem,“ řekl deníku Zdopravy.cz předseda představenstva Smartwings Jiří Šimáně. Firma původně jednala kromě A220 o koupi verze A321LR.

Airbus A321XLR je novou verzí letadla A321neo s delším doletem. Zvládne dolétnout 4700 námořních mil, tedy 8704 kilometrů. Půjde o úzkotrupé letadlo s největším doletem. Skupině Smartwings by takové letadlo umožnilo přímé lety například z Prahy do New Yorku. Airbus má od pondělí objednávky na více než sto kusů těchto letadel, dnes oznámily objednávku 50 A321XLR American Airlines.

Podle Airbusu budou mít zákazníci v letadle stejný komfort jako v širokotrupém stroji. Dolet prodlouží například dodatečná nádrž na palivo nebo mírné úpravy tvaru křídel. Podle konfigurace má letoun zvládnout přepravit 180 až 220 cestujících.

Smlouva na dodávky dalších airbusů je ještě z dob, kdy ČSA řídil Jaroslav Tvrdík. Využití opce pak podepsal v roce 2008 tehdejší prezident ČSA Radomír Lašák. Vzhledem k ekonomické situaci firmy, která se dostala do potíží hlavně kvůli příliš velkému nárůstu kapacity, se nákup tehdy nejevil příliš logicky. Firma s Airbusem ale dojednala odklad nákupu, v březnu 2016 se dohodla na změně opce na 7 letadel A320neo s dodáním kolem roku 2021.

A220 je původně letounem Bombardier CSeries, které si stávající provozovatelé chválí hlavně díky úspornému provozu i prostorné kabině.

Tagy A321XLR smartwings Top
33 komentářů