Konec leteckých sporů mezi Českem a Ruskem. Česko ustoupilo, Rusové slíbili lety přes Sibiř

Airbus A319 společnosti Ural Airlines v Praze. Foto: Letiště PrahaAirbus A319 společnosti Ural Airlines v Praze. Foto: Letiště Praha

Spory o výklad letecké smlouvy mezi Českem a Ruskem, které v červnu vedly až ke krátkodobému omezení letů ruských dopravců

Spory o výklad letecké smlouvy mezi Českem a Ruskem, které v červnu vedly až ke krátkodobému omezení letů ruských dopravců do Česka, jsou u konce.

Letecké úřady České republiky a Ruské federace dnes v Praze řešily vzájemné vztahy v oblasti letecké dopravy pro nadcházející období. Obě strany se shodly na tom, že od letního provozního období 2020 může v souladu se stávající dohodou z roku 1966 dojít k navýšení kapacity na přepravním trhu letiště Žukovskij – Praha.

Od stejného provozního období zároveň dojde k trvalému potvrzení a rozšíření možností využívat stávající transsibiřské přeletové trasy na lince Praha – Soul pro české letecké dopravce. Do té doby bude zachován stávající rozsah provozu. Informaci zveřejnilo ministerstvo dopravy v tiskovém prohlášení na svém webu.

Na česko-ruském leteckém trhu docházelo v posledních měsících k tahanicím i zákazům letů a přeletů, a to především kvůli možnému narušení „rovnováhy sil“ českých a ruských dopravců. K té došlo zavedením linky Ural Airlines z letiště Žukovskij do Prahy. Analýzu problému přinesl deník Zdopravy.cz v červenci.

Dnešní dohoda fakticky znamená, že Rusové budou moci létat z letiště Žukovskij bez omezení, a za to pustí lety ČSA do Soulu přes Sibiř, což byla dosud samozřejmost.

Tagy lety Česko - Rusko
21 komentářů