Lety do Ruska zřejmě přejdou z ČSA pod Smartwings

První přistání Boeingu 737 MAX 8 v barvách SmartWings na ruzyňské letiště. Foto: Letiště PrahaPrvní přistání Boeingu 737 MAX 8 v barvách SmartWings na ruzyňské letiště. Foto: Letiště Praha

Majitel Českých aerolinií se chystá k převodu provozu linek ČSA do Ruska přímo pod sebe. Travel Service (se svou značkou

Majitel Českých aerolinií se chystá k převodu provozu linek ČSA do Ruska přímo pod sebe. Travel Service (se svou značkou SmartWings) jako většinový vlastník ČSA nově požádal o práva pro leteckou dopravu mezi Českem a Ruskem. Jde o linky mezi Prahou a Petrohradem, Samarou, Jekatěrinburgem, Rostovem na Donu, Kazaní a Ufou, a také o linku mezi Moskvou a Karlovými Vary.

Vyplývá to ze žádosti, kterou odeslaly SmartWings na ministerstvo dopravy. Oznámení se objevilo na úřední desce ministerstva. České aerolinie i SmartWings plán odmítly komentovat. 

Žádost SmartWings o přepravní práva musí formálně schválit ministerstvo dopravy, letecký provoz mezi Českem a Ruskem podmiňuje vládní smlouva stará přes půlstoletí. Ta je v pravidlech nasazování letadel k dopravcům značně restriktivní. Neumožňuje na linky nasazovat letadla vypůjčená v režimu ACMI, i když se jedná o stroje ze stejného koncernu, registrované v ČR.

Vzhledem k tomu, že ČSA budou od ledna 2019 létat s pěti Airbusy A319 pro Eurowings, nebudou mít odpovídající kapacitu na pokrytí provozu linek do regionálních destinací Ruska. Navíc se v současnosti ukazuje, že z pohledu nákladů nebo poptávky nejsou letadla A319 na některých ruských linkách tím nejvhodnějším typem.

ČSA dál budou letenky prodávat a označovat lety svým kódem, v praxi ale budou do Ruska létat Boeingy 737 pod značkou SmartWings. Na lince mezi Prahou a Moskvou budou jak SmartWings, tak i ČSA nadále působit jako provozující dopravci. U letů do Moskvy má být zachována i byznys třída, u ostatních destinací už půjde jen o ekonomickou třídu.

ČSA létají kromě Moskvy v Rusku ještě do Petrohradu, Rostova na Donu, Samary, Jekatěrinburku, Kazaně a Ufy. Provoz všech linek zůstane zachován. Nasazením Boiengů 737-800 se na linkách zvýší kapacita: Airbus A319 létá do Ruska v konfiguraci maximálně pro 144 cestujících, Boieng 737-800 pojme 189 cestujících.

Tagy České aerolinie lety Česko - Rusko smartwings Travel Service
22 komentářů