Čelákovice otevřely nový parkovací dům u nádraží, stání je do konce roku zdarma

Nový parkovací dům v Čelákovicích. Foto: celakovice.czNový parkovací dům v Čelákovicích. Foto: celakovice.cz

Od ledna dojde ke zpoplatnění parkování v ulicích okolo nádraží.

Čelákovice dnes otevřely pro veřejnost nový parkovací dům P+R na Masarykově ulici u nádraží. Obyvatelům města a okolních obcí usnadní dojíždění do Prahy: namísto jízdy do metropole autem mohou odložit své vozidlo u železniční stanice a do centra Prahy dojet pohodlně vlakem.

Nový parkovací dům má kapacitu 97 aut, z toho pět míst je pro zdravotně postižené a dvě pro elektromobily. V domě jsou i místa pro jízdní kola. „Do konce roku bude provoz zdarma. Od ledna se spuštěním zón placeného stání ve městě dojde ke zpoplatnění,“ uvedl starosta Josef Pátek. Stavba vyšla na 83,7 milionu korun bez DPH. Zakázku získala Trigema Building.

Parkování přes den vyjde na 20 korun, pokud auto zůstane v domě přes noc mezi druhou a třetí hodinou ranní, tak na stovku. Dům má odlehčit zejména lidem dojíždějícím za prací do Prahy a motivovat je k využívání veřejné dopravy.

„Pro Čelákovice je železnice naprosto zásadní páteřní doprava, železniční stanicí projde zhruba 6 000 osob denně a patří mezi 50 nejvytíženějších železničních stanic v Česku,“ řekl při otevírání místostarosta Petr Studnička.

Kromě samotného parkovacího domu došlo k úpravě přednádražního prostoru. Vznikl nový chodník mezi nádražím a parkovacím domem, přibyly stojany na kola nebo stání K+R. Úpravou prošla také autobusová zastávka u nádraží, zastavují u ní všechny tři městské linky. Město dalo obnovit i historický křížek nedaleko nádraží, který stojí v místě původního rozcestí.

Většinu nákladů má zaplatit evropská dotace. Od ledna budou ve městě i zóny placeného stání, které budou v ulicích kolem nádraží. Prvních 30 minut vyjde na pět korun, další hodina na 20 korun.

V okolí Čelákovic se chystá parkovací dům také ve Mstěticích. Investorem bude Středočeský kraj, který zde chce vybudovat dům s kapacitou 340 míst.

Tagy Čelákovice P+R P+R parkoviště ve Středočeském kraji parkovací dům Trigema Building
71 komentářů