Čelákovice začínají budovat P+R parkovací dům u nádraží pro lepší dojíždění do Prahy vlakem

Vizualizace P+R parkovacího domu v Čelákovicích. Foto: Laboro atelierVizualizace P+R parkovacího domu v Čelákovicích. Foto: Laboro atelier

Budova má být hotová do léta příštího roku, z 97 stání budou jen dvě pro elektromobily.

V Čelákovicích začíná stavba nového parkovacího domu pro celkem 97 aut. Většinu peněz pokryje evropská dotace. Vyroste u železniční stanice.

Jde o další ze středočeských měst, které začalo řešit rostoucí poptávku po cestování veřejnou dopravou do Prahy a přiblížení k vlaku či autobusu autem. O zahájení stavby informovalo město na svých stránkách a ve svém zpravodaji.

Už na počátku ledna bylo omezeno kvůli stavbě parkování před nádražím, od čtvrtka bude až do května přesunuta autobusová zastávka o 200 metrů dál před firmu Zavek (pouze pro autobusy ve směru Záluží).

Město vyjde stavba na 73,5 milionu korun, součástí akce je rekonstrukce přednádražního prostoru v Masarykově ulici. Zakázku získala společnost Trigema Building, která má na dokončení 16 měsíců. Devadesát procent nákladů má zaplatit městu dotace z evropského programu ITI.

Dům bude mít tři podlaží. Z 97 míst budou dva pro elektromobily a pět pro imobilní občany. Vznikne mezi cyklověží a výpravní budovou čelákovického nádraží. Dům je navržen jako ocelový třípodlažní skelet, částečně bude krytý dřevěnými lamelami.

Radnice předpokládá, že celodenní parkování bude stát 20 korun, v případě prodloužení parkování přes noc se cena zvýší na 50 korun. Čelákovice nabízí vlakem dostupnost do centra Prahy za zhruba 30 minut, po dokončení modernizace v úseku z Prahy-Vysočan by mělo dojít ke zkrácení jízdních dob.

Tagy Čelákovice P+R P+R parkoviště ve Středočeském kraji
89 komentářů