V Čelákovicích začala stavba přístavišť pro rekreační plavidla i osobní lodě

Zahájení stavby přístaviště Čelákovice (září 2022). Pramen: ŘVCZahájení stavby přístaviště Čelákovice (září 2022). Pramen: ŘVC

Na obou přístavištích bude stání až na 48 hodin bezplatné.

Ředitelství vodních cest (ŘVC) zahájilo v úterý výstavbu dalších veřejných přístavišť na Labi. V Čelákovicích vzniknou přístavní mola pro malá plavidla i osobní lodní dopravu. Přístaviště se nacházejí v blízkosti lávky pro pěší nedaleko centra města.

„Vzájemná blízkost obou přístavišť je příležitostí, aby cestující z osobních lodí i turisté na malých plavidlech využívali nový přístup do města od vody a je ekonomicky výhodná i z hlediska stavebních prací a společného zázemí,“ uvedl šéf ŘVC Lubomír Fojtů. Ministr dopravy Martin Kupka vyjádřil naději, že se díky nově budovaným přístavištím Labe zařadí „po bok oblíbených vodních cest pro cestovní ruch“.

Nové přístaviště pro osobní lodní dopravu v Čelákovicích bude umístěno u levého břehu. Bude tvořeno ocelovým plovoucím molem o rozměrech 9 x 4 metry. Pro nástup a výstup cestujících z lodí budou sloužit dvě výškové úrovně mola.

Stání pro malá plavidla bude umístěno asi 85 metrů dále proti proudu. Molo bude tvořit deset samostatných, pružně spojených železobetonových pontonů o celkové délce 83 metrů a šířce 2,5 metru. Molo umožní vyvázání až 16 plavidel. Na obou přístavištích bude stání až na 48 hodin bezplatné.

Přístaviště pro velké osobní lodě vyjde na 10,5 milionu korun, molo pro malá rekreační plavidla bude stát 25 milionů korun.

ŘVC chce postupně Labe přizpůsobit Labe rekreační plavbě, která vzkvétá na horní Vltavě a na Baťově kanálu. Buduje přístaviště například v Kolíně, Roudnici nad Labem, Nymburku či Hřensku. Další jsou v plánu.

Tagy Čelákovice Labe přístaviště Čelákovice rekreační plavba ŘVC
4 komentáře