Budoucnost brněnského nádraží: varianty dopravců a SŽDC rozhodne ministerstvo

Brno, hlavní nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářBrno, hlavní nádraží. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Více než tři hodiny řešili dnes zástupci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) a sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz spor o

Více než tři hodiny řešili dnes zástupci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) a sdružení železničních nákladních dopravců ŽESNAD.cz spor o to, jak by měl vypadat budoucí Železniční uzel Brno (ŽUB). Nákladní dopravci požadují, aby došlo k oddělení nákladní a osobní dopravy.

Definitivní vyřešení dnešní debata ale nepřinesla, na řadě bude teď ministerstvo dopravy. „Jednání bylo konstruktivní a každá strana předložila  varianty řešení . Bude prověřená naše varianta. Dohodli jsme se, že o dalším procesnim postupu rozhodne ministerstvo dopravy,“ řekl výkonný ředitel ŽESNAD.cz Oldřich Sládek. Podle něj jsou jednání na dobré cestě.

Nákladní dopravci se nevymezují ani proti přesunu či setrvání nádraží v současné poloze, upozorňují ale na fakt, že se při rostoucím provozu nákladní dopravy do Brna kapacitně nevejdou. Požadují proto zachování oddělení trati pro nákladní vlaky, jako je tomu dosud.

Debaty o budoucnosti brněnského nádraží se dostaly v týdnu i na půdu Sněmovny, podvýbor pro dopravu ale nakonec nepřinesl žádné usnesení. Konečné slovo bude mít vláda, centrální komise ministerstva dopravy zatím nerozhodla a na svém posledním zasedání uložila SŽDC, aby připomínky dopravců zapracovala.

Tagy SŽDC Železniční uzel Brno Žesnad.cz ŽUB
Žádné komentáře