Ryanair hrozí propouštěním až 1500 lidí. Kvůli Brexitu i MAXům

Ryanair a jeho Boeing 737-800. Foto: RyanairRyanair a jeho Boeing 737-800. Foto: Ryanair

Ještě nedávno Ryanair řešil nedostatek pilotů a palubního personálu, brzy zřejmě začne vymýšlet, jak se části zaměstnanců zbavit. Největšímu nízkonákladovému

Ještě nedávno Ryanair řešil nedostatek pilotů a palubního personálu, brzy zřejmě začne vymýšlet, jak se části zaměstnanců zbavit. Největšímu nízkonákladovému dopravci v Evropě hrozí největší propouštění v jeho historii.

Ve videu, které bylo původně určené jen zaměstnancům, ale uniklo do řady britských a irských médií, šéf Ryanairu Michael O´Leary uvádí, že do příští letní sezóny firma může propustit až 1500 lidí. Na video upozornila jako první agentura Bloomberg, první ho zveřejnily Irish Times.

Podle O´Learyho má aktuálně Ryanair nadbytek 500 pilotů a 400 palubních průvodčích. Podle současného výhledu nebude v příštím letním letovém řádu potřeba zhruba dalších 600 lidí. Zpráva přichází jen krátce poté, co firma oznámila výrazné snížení zisku, ale i nedávný start výcviku nových pilotů v Polsku.

Ryanair oficiálně potvrdil, že video je pravé, dál odmítl celou záležitost komentovat. O´Leary viní z problémů Boeing s jeho zpožděním dodávek letadel 737 MAX 200 a obavy zákazníků z Brexitu. „V příštích týdnech se budeme snažit udělat co nejvíce toho, aby škrty byly co nejmenší. Propouštění je ale nevyhnutelné,“ uvedl O´Leary. Už dříve firma pohrozila, že některé linky zruší a uzavře některé základny po Evropě.

První vlna propuštění se uskuteční koncem září, druhá po Vánocích. Některé agentury dávají vyjádření šéfa aerolinky do souvislosti s blížícím se hlasováním pilotů ve Velké Británii a Irsku o stávce.

Tagy Ryanair
7 komentářů