dkv-spojujeme

Brno chce přímé vlaky na letiště. Ve Vídni by měly být za hodinu a půl

Nově dvoukolejný úsek tratě Vídeň - Bratislava. Pramen: ÖBBNově dvoukolejný úsek tratě Vídeň - Bratislava. Pramen: ÖBB

Přímý vlak má jezdit i v okrajových časech, přestup na vídeňském nádraží je podle primátorky komplikovaný pro cestující se zavazadly.

Brněnští radní začínají zkoumat, jak napojit přímým vlakem Brno s letištěm ve Vídni. Do projektu chtějí zapojit i Jihomoravský kraj, který je přitom současně i majitelem letiště v brněnské části Tuřany.

Město a kraj dosud vymýšlely, jak podpořit a zadotovat lety přímo z Brna. Po neúspěšných pokusech chtějí obyvatelům i návštěvníkům dopřát přímé spojení s výrazně větším a úspěšnějším letištěm Schwechat ve Vídni. Tam aktuálně jezdí jen přímé autobusy RegioJetu a Gepard Express.

„Pro město Brno se 380 tisíci obyvatel, respektive pro celou jeho metropolitní oblast, kde žije 600 tisíc lidí, nebo pro více než milionový Jihomoravský kraj je kvalitní mezinárodní dopravní dostupnost velmi významným faktorem dalšího rozvoje, což platí jak pro ekonomické aktivity, tak pro soukromé cesty. Jedním ze způsobů, jak toho dosáhnout, je rychlejší, pohodlnější a především přímé vlakové spojení mezi Brnem a vídeňským letištěm,“ řekla primátorka města Brna Markéta Vaňková (ODS).

Vlakem je možná nyní cesta pouze s přestupem na vídeňském hlavním nádraží. Podle Vaňkové je to komplikované a náročné hlavně pro cestující se zavazadly. Radní Petr Kratochvíl (ODS) oslovil předsedu představenstva vídeňského letiště Juliana Jägera, v kterém řešili možnost takového spojení. Cílem je zajištění přímého vlakového spojení mezi jihomoravskou metropolí a letištěm za jeden a půl hodiny. Autobus cestu zvládá za 2 hodiny a 20 minut.

„Bylo by také přínosné, vzhledem ke specifikům letecké dopravy, přidat další spojení v okrajových částech dne, tedy s brzkým ranním odjezdem vlaku z Brna a s pozdním večerním odjezdem vlaku z vídeňského letiště,“ dodal Kratochvíl.

Podle něj má vzniknout pracovní skupina, v které budou zástupci Brna, kraje, letiště, ministerstva dopravy a státních dopravců v Česku a Rakousku.

Jihomoravský kraj v minulosti dotoval letecké spojení Brna s Mnichovem, dopravce však zkrachoval. Snažil se nalákat i nové dopravce, ale neúspěšně. Jedinou osobní linkou v Brně je aktuálně spojení Ryanairu do Londýna.

Tagy brno přímé spojení z Brna na vídeňské letiště ZAN-VIE
228 komentářů