Brněnští popeláři mají jako první v tuzemsku elektrický kuka vůz

Elektrický popelářský vůz Volvo FE Electric pro Brno. Pramen: Volvo TrucksElektrický popelářský vůz Volvo FE Electric pro Brno. Pramen: Volvo Trucks

Energii pro nabíjení popelářských vozů bude Brno brát z vlastních zdrojů, tedy z městské fotovoltaiky a provozu spalovny.

Brno si tento týden připsalo jedno elekromobilové prvenství. Tamní popeláři začali jako první v republice používat pro svoz odpadu elektrický (bateriový) kuka vůz. Společnosti SAKO Brno (vlastníkem je město) jej předala firma Volvo Trucks.

Popelářský elektromobil bude jezdit v městských částech Černovice, Slatina a Židenice. Energii pro nabíjení bude Brno brát z vlastních zdrojů, tedy z městské fotovoltaiky a provozu brněnské spalovny – Zařízení na energetické využití odpadu (ZEVO SAKO Brno). Velké dobíjecí středisko, které bude zároveň sloužit veřejnosti, bude i v areálu svozové firmy.

„Městský provoz je tím, kde se výhody elektrického vozidla projeví nejvíce – nulové emise při provozu a výrazně nižší hluk. Dalším benefitem je výrazně lepší pracovní prostředí bez vibrací. Vzhledem k faktu, že společnost SAKO Brno získává elektrickou energii z vlastních zdrojů, můžeme zde mluvit o ideálním příkladu, kde elektromobilita dává skutečný smysl,“ uvedl obchodní ředitel Volvo Trucks Česká republika Vladimír Sklář.

„Toto je první vlaštovka našeho budoucího bezemisního vozového parku,“ doplnil předseda představenstva SAKO Brno Filip Leder. V příštích letech chce podle něj firma „postupně přecházet na vozy s alternativním pohonem, ať již na elektřinu, či dokonce na vodík“. Na střechách budov v areálu firmy má vzniknout fotovoltaická elektrárna.

Technická specifikace elektrického vozidla Volvo FE Electric pro svoz odpadu:

Model: Volvo FE Electric
Hnací ústrojí: 2 elektromotory, dvourychlostní převodovka
Motor: elektrický motor o max. výkonu 400 kW
Výkon: trvalý výkon až 225 kW
Kapacita akumulátorů: 265 kWh, 4 akumulátory
Doba nabíjení: 11 h střídavým proudem (22 kW)
Plné nabití: 2 h stejnosměrným proudem (150 kW)
Dojezd vozidla při -10 °C: min. 70 km
(s maximálním využitím nástavby)
Celková hmotnost soupravy: 27 000 kg
Automatický vyklápěč: elektricky poháněný
Vyklápění pomocí hřebenu: pro nádoby od 110 l po kontejnery 1 100 l

Další výbava: barevný kamerový systém s LCD monitorem v kabině řidiče, bezpečnostní hmotnostní čidla, bezpečnostní STOP tlačítka, zábleskové LED majáky, elektricky ovládaná okna, vyhřívané čelní sklo, vzduchem odpružená sedadla, servis podvozku Volvo je krytý servisní smlouvou Volvo Gold.

Tagy odvoz odpadu popeláři SAKO Brno Volvo Trucks
18 komentářů