BORS Břeclav převezme od ledna MHD v Třebíči, vyjede s 25 autobusy včetně elektrobusů

Autobus Scania v barvách BORS Břeclav. Ilustrační foto: BORS BřeclavAutobus Scania v barvách BORS Břeclav. Ilustrační foto: BORS Břeclav

Dopravce bude jezdit v Třebíči s autobusy od jediného výrobce.

Společnost BORS Břeclav se po vítězství ve veřejné soutěži na zajištění městské dopravy v Třebíči připravuje na převzetí provozu od 1. ledna příštího roku. Vyjede s celkem 25 novými autobusy značky SOR.

BORS objednal u SOR 15 naftových autobusů SOR NS 12 a 10 elektrobusů SOR ENS 12. „Všechny autobusy budou vybaveny výkonnou klimatizací a nově také odbavovacími prvky u středních a zadních dveří, které umožní nástup všemi dveřmi a urychlí tak dobu na odbavení v zastávce,“ řekl ředitel divize osobní dopravy Petr Kužma.

Novinkou bude i vybavení sčítacími rámy pro automatické počítání cestujících. Na základě dat z nich půjde vyhodnocovat počty na jednotlivých linkách a spojích a podle toho navrhovat změny jízdních řádů ve prospěch cestujících.

Pro BORS Břeclav půjde o první větší zkušenost s elektrobusy. Slibuje si od nich kromě čistšího provozu jednodušší ovládání nebo nižší náklady na údržbu. Infrastrukturu pro dobíjení autobusů (trafostanici a dobíjecí stanice) bude dodávat slovenská společnost Ejoin. Odbavovací systém bude od Mikroelektroniky.

Zahájení náboru řidičů

Firma v těchto dnech připravuje spuštění náboru řidičů a dalšího personálu. „Naším zájmem je pokračovat ve spolupráci se všemi stávajícími zaměstnanci, zejména s řidiči, kterým nabízíme nové autobusy, výborné zázemí a jistotu práce pro kvalitního dopravce,“ dodal Kužma.

Dopravce má také dojednán nájem areálu, kde bude mít své zázemí. „S majitelem areálu, kde budeme mít prostory pro řidiče a dispečink, je velmi dobrá spolupráce. Kromě parkování autobusů a nově budovaných prostor (dispečink, odpočívána, sprchy, šatny) je velmi důležité také nabíjení elektrobusů. Pro tyto účely máme podepsanou smlouvu s EGD o připojení k distribuční soustavě s požadovaným příkonem. Areál disponuje také kvalitním servisem, myčkou autobusů a čerpací stanicí,“ upřesnil Kužma.

BORS vyhrál soutěž na provozování městské dopravy na deset let. Hodnota zakázky je 732 milionů korun. Po více než dvaceti letech tak skončí s těmito službami společnost TRADO-MAD ze skupiny ICOM Transport.

Město s dopravcem podepsalo desetiletou smlouvu, provoz začne 1. ledna 2025. Hodnota kontraktu je 732 milionů korun. Systém MHD v Třebíči je sloužen z celkem deseti linek, které aktuálně obsluhuje 23 autobusů.

Trado-MAD jezdí aktuálně v Třebíči na základě smlouvy z roku 2016. Město tehdy nezákonně dopravce zvýhodnilo, za což dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 1,5 milionu korun. Trest potvrdil Nejvyšší správní soud.

Tagy Bors Břeclav SOR ENS 12 SOR Libchavy SOR NS 12 Třebíč
13 komentářů