Bonus téměř tři miliony korun. Nový projekt odhalil, kolik si loni vydělal šéf Správy železnic a další manažeři v resortu

Šéf Správy železnic Jiří Svoboda (vlevo) a ministr dopravy Martin Kupka. Autor: Zdopravy.cz/Jan ŠindelářŠéf Správy železnic Jiří Svoboda (vlevo) a ministr dopravy Martin Kupka. Autor: Zdopravy.cz/Jan Šindelář

Řada velkých státních organizací a firem v resortu včetně ŘSD a Českých drah data o platech nezaslala.

Vůbec poprvé je veřejně dostupná informace o platech klíčových úředníků a manažerů v resortu dopravy. Stalo se tak díky projektu Platyúředníků.cz, za kterým stojí Hlídač státu a Rekonstrukce státu.

Nejlépe placeným manažerem mezi státními organizacemi a firmami byl loni Jiří Svoboda, generální ředitel Správy železnic (SŽ). Ta je největší organizací v resortu. Svoboda si loni vydělal celkem 4,277 milionu korun jako plat, dalších 2,825 milionu korun získal jako bonus. Celkem si tak vydělal 7,063 milionu korun. Jako první na to upozornil server iDnes.cz. Projekt zveřejnil u Správy železnic už jen informace o příjmech členů správní rady. Svobodův příjem je zhruba třikrát vyšší než měl ministr dopravy Martin Kupka.

Od letošního roku příjmy generálního ředitele SŽ zohledňují i takzvané KPI ukazatele, které správní rada schválila loni. Stanovila jednotlivé úkoly, od jejichž plnění se následně bude odvíjet bonus. Pro rok 2022 správní rada sestavená ještě bývalou vládou určila bonusy hlavně podle toho, jak moc Správa železnic vyčerpala rozpočet. Loni došlo v kritériích ke změnám, více zohledňují i to, jak železnice funguje. Detailně jsme o kritériích pro letošní rok psali zde.

Projekt získal informace na základě zákona o svobodném přístupu k informacím. Snažili se získat informace i od dalších organizací v resortu dopravy, většina včetně Českých drah, ČD Cargo či Ředitelství silnic a dálnic. Tyto organizace ale data neposkytly.

Tagy Jiři Svoboda KPI platyuredniku.cz Správa železnic
60 komentářů