Bombardier vyrobil první jednotku Zefiro pro provoz ve Švédsku, testovat se bude i v Česku

První vyrobená jednotka Zefiro Express. Foto: BombardierPrvní vyrobená jednotka Zefiro Express. Foto: Bombardier

Vlaky budou vybaveny pro provoz v extrémních mrazech i sněhových závějích.

Společnost Bombardier Transportation představila první dokončenou jednotku Zefiro Express. Ta by měla začít jezdit na tratích v oblasti Västra Götaland ve Švédsku pro dopravce Västtrafik, který si jich objednal celkem 45.

Bombardier oznámil posun ve výrobě v tiskové zprávě. Podle výrobce tak začíná fáze testování a schvalování pro provoz. Jednotka již získala v Německu cenu za design. Jednotku vyrábí Bombardier ve svém německém závodě v Hennigsdorfu.

Vlaky jsou konstruovány pro rychlost až 200 kilometrů v hodině. Součástí výbavy je „zimní balíček“ pro provoz až ve –40 stupních Celsia či až v 80 centimetrech hlubokých závějích sněhu. Jezdit budou v regionu Västra Götaland, jehož hlavním městem je Göteborg.

První série bude testována hlavně v Německu, druhá by se měla v roce 2022 objevit i na železničním zkušebním okruhu ve Velimi.

Vizualizace jednotky Zefiro Express. Foto: BombardierVizualizace jednotky Zefiro Express. Foto: BombardierVizualizace jednotky Zefiro Express. Foto: BombardierPrvní vyrobená jednotka Zefiro Express. Foto: Bombardier
Tagy Bombardier Transportation Västtrafik Zefiro Express
40 komentářů