Bombardier má v České Lípě na pět let vyprodáno, začal s výrobou nových vlaků RER

Svařování vozových skříní na nové vlaky v závodě Alstomu v České Lípě. Foto: AlstomSvařování vozových skříní na nové vlaky v závodě Alstomu v České Lípě. Foto: Alstom

Kanadský výrobce kolejových vozidel Bombardier počítá letos i v příštích letech ve svém závodě v České Lípě s velkým růstem

Kanadský výrobce kolejových vozidel Bombardier počítá letos i v příštích letech ve svém závodě v České Lípě s velkým růstem výroby. Firma má naplněnou kapacitu na pět let dopředu, i proto chystá velké rozšíření závodu za více než jeden a půl miliardy. Sto procent výroby jde za hranice.

Na páteční prezentaci ke stoletému výročí českolipského závodu to uvedl jeho ředitel Kurt Lievens. Podle něj loni dosáhly tržby 53 milionů eur, letos už firma plánuje obrat ve výši 78 milionů eur. Bombardier má pro český závod zásobu objednávek ve výši 330 milionů eur. „Kapacitu máme naplněnou na pět let dopředu,“ řekl Lievens.

Firma počítá v příštích letech s investicemi ve výši půldruhé miliardy korun do rozšíření výroby, především pak nové lakovny.

V České Lípě svařují kompletní vozové skříně pro různé typy vlaků. Loni tu vyrobili zhruba 500 vozů, letos jich má být už kolem osm stovek. Novinkou je letošního roku je před několika týdny zahájená výroba hrubých skříní souprav RER pro příměstské vlaky v okolí Paříže pro francouzské dráhy SNCF, na přelomu roku začala výroba nových jednotek Talent 3. Ty mají už objednané rakouské dráhy ÖBB a německý Vlexx pro provoz regionálních vlaků v Sársku.

Firma chce kvůli růstu výroby přijmout letos a příští rok 500 nových zaměstnanců, aktuálně jich zaměstnává kolem 1100. Shání je i v zahraničí, zejména svářeči jsou nedostatkovým zbožím. Během soboty pořádá firma den otevřených dveří, kde zájemcům ukáže výrobní závod.

Tagy Bombardier Transportation Czech Republic
Žádné komentáře